Тодор Тодоров / танц на слънцето

Скулптурата „Танц на слънцето“ с автор Тодор Тодоров е проект, иницииран от фондация „Аматерас“ преди години. Скулптурата символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония, и дългогодишните ù приятелски отношения с България. За реализацията на проекта огромно съдействие оказват Столична община и посолството на Япония в България. След определянето на локацията започва и реалното изпълнение на проекта. Този процес отнема няколко години и с подкрепата на редица организации и личности в тесни връзки с Япония проектът става реалност.

Скулптурата бе официално открита на 20 ноември 2020 под патронажа на посолството на Япония като заключително събитие на Дните на японската култура в България. Н.Пр. посланик Хироши Нарахира в присъствие на официални лица от Столична община, Министерство на външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица културни организации, представящи японска култура и изкуство, обяви началото на изящния „Танц на слънцето“.

Тодор Тодоров е монументален скулптор с реализирани голямоформатни скулптури в 18 страни по света. Известен е с кинетичните си произведения в архитектурна среда, носител на редица световни награди. Идеята за „Танц на слънцето“ възниква в Япония след един проект, който Тодор Тодоров реализира съвместно с двама японски скулптори в гр. Ивате. Приятелството и дългогодишните връзки между България и Япония силно го заинтригуват и при завръщането си замисля реализацията на скулптура, която да символизира тези дългогодишни връзки и дълбокото приятелство между двете страни.

„Танц на слънцето“ е кинетично произведение, движено от вятъра

и първото от вида елементална скулптура за парково пространство в България. Елементална скулптура е авторска теория на Тодор Тодоров, станала световно достижение за скулптура в градска и паркова среда, подчинена и взаимодействаща с природните елементи.

Скулптурата се намира в основата на Моста на влюбените до НДК, пред хотел „Хилтън“. Мястото е като малък остров в основата на тази пешеходна зона, позволявайки спокойно съзерцаване на творбата, заобиколена от зеленина. Нейното присъствие в столицата ще отбелязва ежегодни събития, свързани с японската култура и приятелските връзки между двете страни.
 

Смислови групи: