Любен Генов
Галерия (3)

Любен Генов / Безбрежно 

14 септември – 30 октомври 2020
ХГ „Проф. Илия Петров“, Разград

Преди малко повече от година имах удоволствието да бъда на място, което с право може да бъде определено като храм на изкуството. Поводът беше Националната изложба „Лудогорие“. Тогава, изненадан и възхитен от начина, по който изглежда галерия „Проф. Илия Петров“, удовлетворен от качеството на творбите и впечатлен от цялостното съвременно звучене на тази експозиция, се замислих и за това, че този резултат е изисквал изключително отговорна работа и постоянство и че вероятно още с откриването на всяко ново издание на биеналето е започвала и подготовката на следващото.

Скоро след незабравимата среща с талантливия художник Тодор Тодоров в качеството му и на директор на една от най-хубавите галерии в България, и на всеотдаен и неуморен радетел на изкуството той ме запозна с идеята си за проекта „Слънце и звезди“. За пореден път се убедих, че в разградската галерия не си губят времето, а подобаващо за динамиката на съвременния свят, действат активно и целенасочено.

Планирано бе кураторската изложба за живопис, скулптура и графика, замислена с цел да представи творчеството на значими съвременни български автори, не толкова популярни в Разград и региона, да се открие на Еньовден като съпътстващо традиционния фестивал „Бели нощи на Разград“ събитие. Някъде наричат Еньовден и Среди лето или Ден на слънцето (лятното слънцестоене). От там е и идеята за наименованието „Слънце и звезди в Лудогорието“, по-късно трансформирано в „Кураторска изложба за живопис, графика и скулптура – среща на поколенията „Слънце и звезди“. Пандемията и извънредното положение затрудниха реализацията на проекта. Изложбата се отложи, за да се открие в този живописен сезон, в началото на може би по-красивата част от есента, на Кръстовден.

С изтичането на лятото, около подготовките за началото на учебната година, завръщайки се към естествения работен ритъм и към обичайните си ежедневни интереси, хората отново насочват вниманието си и към културните събития, в това число и към изобразителното изкуство и изложбените зали. От тази гледна точка експонирането на „Слънце и звезди“ именно в този сезон се оказа добър вариант. Надяваме се, че въпреки независещите от нас обстоятелства продължението и предвиденото за края на есента гостуване на изложбата в поморийската художествена галерия „Дечко Стоев“ ще се осъществи по план.

Основният акцент в замисъла на това събитие е свързан с желанието на организаторите поне една част от представените произведения да бъдат закупени за фондовете на галерията, за което са направени и съответни постъпки пред Министерство на културата за финансиране. Идеята е да се обогати колекцията на ХГ „Проф. Илия Петров“ и да се даде възможност с новопостъпилите творби и техните автори да се реализират и други проекти на галерията.

И слънцето, и звездите ни вдъхновяват…

Ако водени от наименованието на изложбата, потърсим смисъла ѝ и през метафорите, то плеядата поканени автори със своите творби представляват една малка, но наистина забележителна частица от цялата вселена на изобразителното изкуство. Слънцето и другите звезди формират системи и галактики. Галактиките са част от вселената… Вселената е понятие, което свързваме с целия пространствено-времеви континуум, в който съществуваме заедно с всички форми на енергия и материя – планети, звезди, галактики и междугалактическо пространство. Така наречените Плеяди представляват разсеян звезден куп, малък, но добре видим с просто око в границите на съзвездията Бик и Орион. Почти няма човек, който от нашите географски ширини да не е забелязал съзвездието М45, познато ни като „Квачката с пиленцата“. Независимо от малките си размери на фона на цялото звездно небе над нас, този звезден куп не остава незабелязан и винаги прави впечатление… Също както и изложбите тук! Доказано е, че звездите от Плеядите са физически свързани, а не са отдалечени една от друга и случайно проектирани на едно място. Струва ми се, че е така и с творците от тази експозиция…

Изложбата „Слънце и звезди“ е събитие, с което се отбелязва и десетгодишнината от реновирането на галерия „Проф. Илия Петров“. Обновена, днес тя изглежда така, както би трябвало да изглежда един съвременен културен център, и то не само външно, но и съдържателно. Миналата пролет, когато се откриваше поредното ново издание на биеналето „Лудогорие“, споделих пристрастието си и искрената си радост за каталозите, които галерията издава. Ако човек не е успял да види изложбите, би могъл от страниците на тези представителни албуми да добие представа за характера на експозициите, цялостното им въздействие и силата на отделните творби. Похвално е, че и „Слънце и звезди“ е „документирана“ в едно обемисто, богато илюстрирано и добре изглеждащо книжно издание, което дава пълна представа за съдържанието на изложбата, носи и допълнителна наслада на авторите и на зрителите. Отново с жанровото, тематичното и стиловото разнообразие, наред с удоволствието от богатството на множеството талантливи интерпретации, от многообразието на форми и посоки се усеща и радостта от позитивната енергия на визуалното изкуство.

Повярвах в поредното начинание на Тодор Тодоров и екипа на галерия „Проф. Илия Петров“ не само защото по принцип съм доверчив, а и заради убедително доказания професионализъм в досегашната им работа, чийто резултат е забележителен. Подтикнат от желанието изложбата „Слънце и звезди“ да се превърне в още

един наистина успешен проект, представящ и популяризиращ творчеството на десетки съвременни български художници,

с вяра в съществената необходимост и с надеждата да бъде достойно оценен го подкрепих, доколкото ми беше по силите, и съдействах според възможностите си. Радостно е, че организационно разградската художествена галерия не бе сама и отново редом с нея в реализацията на тази прекрасна идея застанаха институции като Министерство на културата, Община Разград и Съюзът на българските художници. Имената на включените в изложбата автори от различни поколения и качественото разнообразие на техните произведения говорят за нивото и значимостта на това събитие. На фона на успеха на традиционната Национална изложба „Лудогорие“, с постоянството, с отговорното отношение и съзнанието за мисията на изкуството галерията в Разград си изгради авторитет на едно от най-значимите за съвременната култура средища в България, а изложбата „Слънце и звезди“ е още едно от доказателствата за състоятелността на това твърдение.
 

Смислови групи: