Пресинфо Doza
Галерия (3)

14 септември – 1 октомври 2023
галерия „Доза“, София

Shameless е изложба, която предизвиква обществените норми и подчертава правото на жените да избират своя път, без да чувстват срам или задължение към други.

Shameless подчертава безкомпромисната сила и самоувереност на жените, които смело следват своите убеждения и ценности. Тази изложба може да бъде тълкувана и като

призив за свободата на избор

и признание на непрекъснатата борба за равноправие и репродуктивни права.

Обединявайки класическата лекота на графичната рисунка с пастелен молив и жизнената енергия на акрилните фонове, типични за стила на Калина Христова, тя създава хипнотизиращо сливане, приближаващо се до сюрреалистичната естетика. Чрез поредица от картини и инсталационни обекти изложбата ни насочва в трансформиращ разказ, навлизайки в дълбоките борби, пред които са изправени жените и днес – все така стигматизирани и лишавани от основни човешки права.

Shameless е изследване на свободата да избираш майчинството и партньорството като личен избор, а не по задължение. Тази изложба е лично предизвикателство, отклоняващо авторката от предишните ѝ творби. Тук тя представя не портрети, а метафорични визуализации на някои предизвикателства, пред които са изправени съвременните жени. Същите, пред които са били изправени и българските жени преди сто години.
„Във време, когато общественият натиск продължава да диктува стойността на жената въз основа на традиционни роли, Shameless има за цел да наруши статуквото“, казва Калина Христова. „Чрез посланията в изложбата се стремя да подчертая силата и издръжливостта на жените, които се част от свят, в който изборите често се посрещат с осъждане. Наложително е да признаем борбите, които продължават дори в най-развитите общества.“

Една от фокусните точки хвърля светлина върху продължаващата битка за репродуктивни права. Въпреки постигнатия невероятен напредък на медицината, явната липса на право на избор на жените остава неотложен проблем. Темата на Калина Христова служи като алармиращо напомняне, че свободата трябва да обхваща всеки аспект от живота на жената, включително нейните решения относно собственото ѝ тяло и бъдеще.

Пресинфо Doza

+++

дизайн и фотография: Павлина Захова

+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04/ 2023, с. 58
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: