Галерия (5)

Сашо Виолетов / от изложбата Аrtist of the Day

13 ноември 2020
галерия Depoo, София

Изложба с продължителност един ден, после е заличена. Изпълнена като site-specific инсталация, тя покрива стените на галерията с облаци временна слава, дефиниращи мимолетността и незначителността на повърхностното титулуване. „Всеки артист обитава свое парче реалност. Реалност, в която осъществява своите петнайсет или повече минути слава. Като художник са ми интересни тези дефиниции за артистична значимост от сорта на „Художник на деня", „Художник на седмицата" и т.н.“, казва за изложбата Сашо Виолетов.

С ирония и хумор авторът е оставил празни фрагменти, в които е поместена артистичната значимост от съответната величина. Дори случайно „преминаващ“ може да попадне под определящата го като значима фигура фраза – съблазнителна лековата именитост в света на съвременното изкуство.
„Хуморът е много важен аспект в работата ми.

Интересна ми е реконтекстуализацията и създаването на фалшив смисъл.

Често работите ми са провокирани от снимки, кадри, мислене наопаки, случайно изречение от разказ, мисловни архетипи.“
 
Сашо Виолетов е роден през 1985 в София, където живее и работи. През 2017 завършва Националната  художествена академия в София с магистърска степен в специалност „Стенопис“. Специализира в Академията за изящни изкуства в Бреша, Италия (LABA) през 2013. През 2020 е приет в Съюза на българските художници. Същата година печели конкурс за творческа резиденция в ателиетата на СБХ в Сите де-з-ар, Париж, като участва в изложбата на „Шипка“ 6 с творбите си „I can’t draw hands“ и „Spectators“. Номиниран e два пъти за Наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2017 и 2019.

Преди изложбата в галерия DEPOO зад гърба си има две самостоятелни изложби – „Зрители“ в галерия [a]cube, София (2016) и „Антракт“ в Народния театър „Иван Вазов“ (2012). От 2014 до 2020 взима участие в повече от 20 групови изложби в България и Великобритания.

Смислови групи: