Галерия (2)

12 юли – 29 септември 2019
Национална галерия – Двореца

Изложбата на Румен Жеков в Националната галерия е четвърта поред от стартиралата през 2018 г. програма под надслов „Българските художници днес“.

Името на художника е свързано с талантливото поколение съвременни автори, които започват творческия си път от края на 90-те години на ХХ век. Румен Жеков завършва живопис в НХА, в класа на проф. Петър Михайлов, през 1988 г. Той е един от основателите на група „Ръб“ и член на група „Диско 95“. Преподавател е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Художникът се изявява в различни области – живопис, рисунка, фотография, пърформанс, инсталация и други.

Обединена под наименованието „Избрано“, експозицията обхваща широк диапазон от творчеството на автора и представя едни от най-значимите му произведения. В селекцията участват творби от Националната галерия, ГХГ – Пловдив и от частни колекции. Изложбата е

подредена на базата на акценти и контрапункти

и разкрива различни посоки в неговото развитие – от дипломната работа на художника „Дворът на психиатричната клиника на бул. „Руски“ 6“ (1988), през серии и цикли като „Нощни интериори“ (1988 – 1989) и „Белези и сенки“ (2005 – 2006) до сериите „Безсъници“ (2017 – 2018), една част от които той показва за първи път в София.

Художникът много бързо преминава през фигуративното в най-ранните си творби – „Нощта е безкрайна“ (1988) и „Порта в нощта“ (1989), за да достигне до деликатни и изведени до знаковост композиции в последните си серии „Безсъници“ (2017 – 2018), в които минимализмът е водещ артистичен избор.

Живописта на Румен Жеков е богата на смислови нюанси и състояния, които авторът подбира и структурира в различни по формат и мащаби композиции. Всяка една от тях изследва определени граници и създава нова реалност. Художникът търси вдъхновение от скритото послание на линиите и символите, като утвърждава логиката на последователност и отхвърля принципа на многообразие и наситеност в композицията. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия. Подкрепени от деликатен, премерен и овладян колорит, те преминават от тъмните, наситени до черно сенки, през прозирните нюанси на охрата и розовото, за да достигнат до баланса между духовното съдържание и внушението на изчистената пластична форма.
В платната си Румен Жеков създава пространства, конструира друга реалност, изследва различни гранични състояния чрез широкия спектър от геометризирани или аморфно подбрани елементи. С изключителна лекота и само с няколко пестеливи линии и цветни петна той успява да създаде деликатна и наситена с много емоции вселена. Защото „същинското въздействие на изкуството не е изобразителност, но е сугестия“, споделя художникът.
 

Смислови групи: