Галерия (12)

14 – 30 ноември 2022
галерия-книжарница „София прес“

„Една от най-големите опасности за един творец е рутината.“ Борис Колев

Шестима художници експериментират, като разменят помежду си обичайните медии, с които се изразяват: живопис – Дарина Цурева и Борис Колев, графика – Христофор Кръстев и Елена Панайотова, пластика – Камен Симов и Николай Златанов – Кайо. Идеята е на Борис Колев, а куратор е Камен Симов.

Дарина Цурева  / от изложбатаГрупата художници, приятели от едно художествено поколение, решава да предизвика себе си, като всеки трябва да реализира произведението си в техника, която не е типична за него. Проектът може да се нарече експеримент, но

резултатът излиза далеч извън границите на опита и случайността.

Като излизат от полето на собствените си жанрове, те предизвикват себе си, но истината е, че всеки от тях си носи своя характерен стил, който личи в произведенията им, създадени специално за изложбата. В крайна сметка всеки от авторите успява да запази своята индивидуалност в нетипичната творческа сфера, която е избрал в този проект. Така произведенията всъщност представляват изведени докрай творби и макар и да водят началото си от един експеримент, те притежават сериозността на своите автори.

Поглед в изложбата
Борис Колев
излиза от кожата си на живописец и прави инсталация на екологична тематика. Той използва за нея дървени материали от подрамките на живописните си платна, с което дава сигнал за прекомерното използване на дървесина за всякакви цели. Дарина Цурева реализира произведения в метал и подръчни материали, с което се опитва да излезе от двуизмерното си графично възприятие.

  • Николай Златанов – Кайо / Войник 2
  • Николай Златанов – Кайо / Войник 1Елена Панайотова
също се преориентира към триизмерното, като използва пластмасови обекти от ежедневието за своите „Паметници“ – знаци на консуматорското общество, в което живеем. Кайо Златанов се превъплъщава в живописец, като рисува серия „Войници“, с която обръща внимание към темата за войната. Другият пластик, Камен Симов, прави инсталация от живопис, намерени обекти и метални листове, която наподобява отворен прозорец. Христофор Кръстев, който твори в областта на графиката – класическа и дигитална, в новите си творби придава нов смисъл на образци от българското късно Средновековие и Възраждането.

Елена Панайотова  / от изложбатаИзлизайки от рутината на своето собствено творчество, владеещи до съвършенство материалите и изразните средства, с които работят обичайно, тези художници имат рядката възможност „да се отдръпнат“, да погледнат себе си и изкуството си отстрани. В днешния съвременен свят границите между жанрове и стилове вече са толкова условни, че почти не съществуват. И един истински творец, който счита себе си за съвременен художник, би трябвало да може лесно „да превключва” между тях, създавайки също толкова наситени със смисъл произведения. И тази изложба доказва именно това.Румена Калчева


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 05 / 2022, 54 с.

Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: