Галерия (2)

5 – 30 юли 2019
зала „Райко Алексиев“, СБХ

Забъркването на летен коктейл е нещо повече от сътворение на ново удоволствие. Прави се с усет за вкус, цвят, темперамент и с нюх за точната доза, с която да постигнеш върховно изживяване на сетивата. Рецептата на J.PANK си остава тайна, но задължителните съставки, които той винаги употребява, са настроение в изобилие, хедонизъм до себеотрицание, доза ирония, щипка хумор, разточително количество захаросани плодове от Едем, горчива нотка ехидност и, разбира се, задължителната сламка за удавници, без която всичко би изглеждало някак си прозаично. Всички тези съставки са сериозно миксирани и предназначени за директна консумация. Дизайнерската опаковка е за максимална симулация на визуален и емоционален разкош, а ледът ще ни изстуди до пълно изтрезняване!

О, да!

Това не е грешка, а ефектът от летния коктейл на J.PANK, който ни плисва кубчета лед в лицето, за да изтрезнеем от маранята на лятното слънце, да изтръпнем от ужаса на нашата пълна заблуда, че реалността е именно това, което настоящият свят ни предлага, и да почувстваме студа на собствената си отчужденост от него.

Неоновите светлини, ярките цветове и големите мащаби на произведенията правят залата на галерия „Райко Алексиев“ един малък Лас Вегас, в който може да си направим selfie за спомен в know where от образи, символи, реминисценции и готови матрици за мечтани светове. Това са типичните за J.PANK сюжети от митологията и картините на стари майстори, които говорят

сленга на днешния ден и езика на европейския комикс, японските аниме и манга до Уолт Дисни студията.

Част от тях авторът е ситуирал на фон от „червено мерло“, който покрива стените в галерията и засилва усещането за покачване на температурата и нуждата да бъде охладено и правилно темперирано съзнанието ни на консуматори.

Рефренът „Нищо ново под слънцето“ J.PANK издига до слоган от образи. Той само сменя формата им, маскира ги в разнообразни опаковки, за да ни се харесат толкова силно, че да ги пожелаем. Потреблението, рекламата, различните стимулации и симулации са във фокуса на J.PANK. Той разпръсква приказните си герои, населява и създава нашия илюзорен свят. Образите му надничат от принта на T-shirt върху гърдите на русокоса мадама, спират погледа ни върху етикета на бутилката бира или ни забавляват във формата на 3D обекти, овладявайки напълно пространството. Границата между шегата и сериозността е толкова тънка, колкото леда, който се стопява под лъчите на лятното слънце, разглеждайки тази изложба. Нейното повърхностно възприемане може да ни подхлъзне към още и още коктейли на изобилието, но последствията като след всяка алкохолна напитка и чужда симулация са регресивни както за организма, така и за съзнанието. Граничното състояние е именно квинтесенцията, която авторът иска да постигнем. Свободното присъствие на сюжетите и образите в заобикалящата ни среда е провокацията, която авторът ни отправя в опита си да ни изведе извън лабораторното пространство на галерията и същевременно да задържи съзнанието ни върху същността им.

Консумацията на тази изложба не крие рискове за вашето здраве. Напротив. Тя е оздравителна глътка, която не само ще хидратира съзнанието, но ще укрепи сетивата ни и ще подхрани съпротивителните сили на „изгубения в превода“ от заливащи ни образи организъм.
За целта рецептата това лято е една – J.PANK коктейл в галерия „Райко Алексиев“!

Смислови групи: