Йонко Бонов
Галерия (1)

Владимир Пенев / Портрет на Пеньо Пенев (фрагмент)

17 юни – 7 юли 2020
галерия-книжарница „София прес“

Владимир Пенев посвещава изложбата на 90-годишнината от рождението на своя баща – поетът на димитровградското утро Пеньо Пенев.
Въпреки влиянието на учителя си, проф. Светлин Русев, Владимир Пенев сравнително отрано открива артистичната си индивидуалност, за да заеме престижно място в нашето съвременно пластическо изкуство, тоест във фалангата на своите колеги и приятели Ивайло Мирчев, Николай Янакиев, Милко Божков, Свилен Блажев и др.

Един поет беше казал някога, че стиховете, посветени на майката, са винаги хубави. Основно място в изложбата си „Пътеки“ Владимир Пенев е отделил на портретите на своя баща, поета Пеньо Пенев. Така както поетът достига до убедителна дълбочина на чувството към своята майка, така Владимир Пенев е изразил и съкровено преживял физическите черти, характерната душевна изразителност и нравствената непримиримост на големия поет, превърнал се в символ на онези неспокойни и превратни години от средата на миналия век, „когато се наливаха основите“ на епохата на социализма у нас. Експресивният ярък колорит – внушение за кървави петна и за стичаща се кръв, които не са просто фон, а са в органично композиционно единство със самата личност на поета, носят силен заряд,

внушават познатата ни тревога на емоционалния творец, отишъл си рано от този свят,

за пътеката на човека и за бъдещето на човечеството.
Централно място в експозицията заемат двата портрета, поставени един до друг и съизмервайки се един с друг – на Пеньо Пенев и на неговия кумир в поезията Владимир Маяковски, на когото е кръстен художникът. Освен тези портрети с убедително пресъздадени физическа прилика и характер, в изложбата могат да се видят пейзажи, обгърнати в лирическа загадъчност, сред която човешкият силует напомня за своята преходност сред тържествуващата вечност на природата.

Част от експозицията „Пътеки“ са типичните за Владимир Пенев композиции с обърнати фигури, които са един ракурс на художника към неизменно толкова сложния и противоречив свят на човешките взаимоотношения и чувства. Изложбата е съпътствана от албум с творби на Владимир Пенев, както и от библиофилско издание на поезията на Пеньо Пенев, озаглавено „Аз, глас и съвест на епохата“ на издателство „Захарий Стоянов“.

Смислови групи: