Нели Илиева
Галерия (1)

Деля Чаушева / Парареалност

май 2021
галерия „[a] cube contemporary“, София

„Какво е човекът във Вселената?
Нищо в сравнение с безкрайното, всичко в сравнение с нищото, средина между нищото и всичкото.“
Блез Паскал
 
 
Въпреки сложното време, в което живеем, отново имаме възможност да видим творческия порив и експресивните търсения на Деля Чаушева в изложбата „Парареалност“.
Годината, белязана от пандемия, ограничения, неизвестност и изолация, неминуемо остави отпечатък в съзнанието и душите на хората, както намери своето отражение и в изкуството. Непримиримото желание на човек да избяга от настоящето, да потърси онази паралелна реалност, в която да бъде себе си и да намери отговор на духовните си търсения и желания, присъства в творбите на Деля Чаушева. От една страна, изложбата е своеобразно отражение на тревожната действителност, но от друга, и на свободата на духа, преодоляващ гравитацията на битието.
Деля Чаушева е автор, който от дълги години работи в полето на абстрактната живопис, като с времето изгражда собствен почерк и стил. Родена е през 1965 в София, завършва Краковската художествена академия „Ян Матейко“ през 1993, специалност „Живопис“ и втора специалност „Графика“. Авторката има редица участия в общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина, носител е на национални и международни награди. Член е на СБХ.
В настоящата изложба Деля Чаушева представя маслени платна, които впечатляват с наситените си цветове и експресивни внушения, провокирайки сетивността ни да погледнем познатия ни свят по различен начин. Още от древни времена изследователите са вярвали, че няма ефект без причина и движение без сила. Принципите на гравитацията и нейното влияние във Вселената са провокация за много творци и търсен ефект в картините на художничката. В тях откриваме алюзия за онова гравитационно забавяне на времето, доказано като физично явление в теорията за гравитацията, където времето протича различно. Границите между въображаемост и реалност, между обозримо и невидимо се преплитат. Всеки обект, всяка идея има своята енергия и отражение във Вселената. С интуитивна чувствителност художничката пресъздава тези обекти и тяхното ситуиране в пространството и времето, преплитайки илюзията на времето и непреходността на Универсума.


Деля Чаушева безспорно е един от онези творци, запазили своята чувствителност към невидимото, стремежа на човешкото съзнание да премине отвъд границите на въображението, носталгия по хармонията вътре в нас и усещане за стойностните неща в живота.
Смислови групи: