Галерия (1)

На 25 септември 2018 в крайбрежния парк между Тел Авив и Яфа в Израел бе открит паметник с автор Момчил Цветков, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. Той е

символ на солидарността и съпричастието

на българското население, оглавено от своите духовни, църковни и политически водачи в защита на живота на многобройната еврейска общност, заселила се в нашите земи в границите на Османската империя. Общност, свързала се с обичаи, нрави и манталитет с тогавашното местно българско население, дала на България не един и двама изтъкнати учени, финансисти, хора на изкуството. Народът се вдига да защити своите сънародници.

Всички тези мисли са включени в пластиката на Момчил Цветков. Всъщност пластиките са две – една в София, една в Тел Авив. Втората е изпълнена наново, защото моделът е унищожен по време на митарствата между двете откривания.

През 2013 Момчил Цветков печели конкурс и му се възлага изработването на паметника. Пластиката излъчва чистота, любов и закрила, като покрива напълно темата на заданието. Размерите ѝ са 240 см височина и 190 см широчина; фактурата е жива и разнообразна. Във втория ѝ вариант, този в Тел Авив, внушението е много по-интимно. За това допринасят ландшафтът наоколо, близостта на морето, но и много по-сполучливият постамент и хоризонталната планировка. Важно е да се спомене, че на нито едно от двете откривания авторът не е поканен да присъства. Пластиката е успех в творческото развитие на Момчил Цветков и е достоен подарък за голямата Държава Израел. 

Милан Андреев


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04 / 2018, 28 с.

Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: