Иван Димов / Палечко

16 септември – 13 октомври 2020
Галерия-книжарница „София прес“

Галерия-книжарница „София прес“ отбеляза 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (написана през 1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов.
Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата – фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт, които са показани през 1978 г. в ОХИ „Илюстрация и изкуството на българската книга“ и наградени с премия.

Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие – Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на Валери Петров: „Бяла приказка“, „Копче за сън“, „Меко казано“, „В лунната стая“, „Пук“.

Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали

асоциативните и поетични образи, строго следвайки текста,

и в същото време свободно и по детски смело са изграждали и визуализирали свят, в който избухва въображението на илюстратора.

Всички сме чували, че за деца трябва да се пише както за възрастни, само че по-добре. Вероятно и с илюстрирането е така... Иван Димов си спомня Валери Петров като „взискателен, прецизен и отговорен“, а поетът пише за него:

„Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“

Смислови групи: