Галерия (2)

22 април – 5 май 2023
галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, София

Радослава Боор започва проекта „Ние сме Земята /We are Earth project“ през 2019 като спонтанна, лична творческа реакция срещу глобалните злини, които човекът нанася върху планетата. Авторката постига ефектен и въздействащ синтез между плакат, бодиарт и фотография, който намира проявления в нови и нови художествени решения и теми.

Отделни части от серията вече имат своите участия и признания в различни форуми за плакат по света: Лима (Перу), Лахти (Финландия), Техеран (Иран), Печ (Унгария), Харков (Украйна). Но българската публика е първата, която става свидетел на колекцията в пълната ѝ цялост. Нещо повече, за премиерата в София Радослава подготвя няколко нови визии, използвайки лица на известни артисти и активисти, заснети от фотографа на проекта Милош Нешич (Сърбия). Сред лицата, приели да станат съучастници в художествената акция, са Магдалена Малеева, Даниел Ненчев, Манол Пейков, Мария Силвестър, Лили Гелева, Десислава Стоянова.

Проектът отразява

глобални екологични проблеми, пресъздадени чрез портрети върху човешки лица.

Чрез тези арт провокации създателите на проекта и техните съмишленици целят да разпространят информация за най-горещите проблеми на околната среда и да отправят своите въздействащи послания. „Каквото хората правим на Земята, то рано или късно се връща към нас, но по-голямата част от човечеството все още се държи, сякаш това не се случва“, споделя авторката. Затова всички екологични проблеми са отразени като портрети върху лицата на различни хора. Зад тази идея застават доброволно 21 души от 9 националности. Проектът е напълно независим и некомерсиален.

Акцията се осъществява по покана на Международното триенале на сценичния плакат и е част от едногодишната програма на триеналето „Плакатът – проекции и перспективи“, която се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

От 25 април до 27 август 2023 изложбата ще бъде в Чешкия музей на земеделието благодарение на Българския културен институт в Прага, а през целия юни плакатите от серията „Ние сме земята /We are Earth project“ гостуват в сградата на ЕС в Брюксел.

Радослава Боoр е родена в София, живее и работи в Прага. Завършва Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. Започва професионалния си опит на 16 години като илюстратор на комикси. По-късно работи като графичен дизайнер, илюстратор и уебдизайнер, арт директор и като художник на свободна практика. Тя е добре позната в България с изкуството на плаката и графичната идентичност, със свои плакати е участвала в международни изложби. Тя е съосновател на рекламна агенция Addict в Прага и на Студио Slava в София. През 2019 прави самостоятелни изложби със сценични плакати в София, Прага и Пловдив. През 2021 печели международния конкурс за плакат на X юбилейно Международно триенале на сценичния плакат.

Милош Нешич е роден в Белград, където живее и работи. През 2002 придобива бакалавърска степен във FAMU – Филмово и телевизионно училище към Академията за сценични изкуства в Прага със специалност „Фотография“. Оттогава работи предимно в областта на портретната и рекламната фотография, като предоставя силно визуално съдържание на различни клиенти и организации. Напоследък Милош Нешич изследва по-интензивно художествената фотография с много лични проекти и сътрудничества с други творци от различни области.

Албена Спасова

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 03/ 2023, с. 23
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: