Чавдар Попов
Галерия (12)

21 юни 2022 – 09 юли 2022
СБХ – Шипка 6, зала 1С

В поредната си самостоятелна изложба Момчил Мирчев е включил около двадесет свои творби, създадени през последните три години.

Без да бъдат обединени от конкретно мото или пък създадени по случай някакво определено събитие, пластиките на автора свидетелстват за

убедително постигнато стилово единство,

базирано на органичната връзка между избистрения пластичен мироглед (общият знаменател) и грижата за индивидуализацията на всяка една творба поотделно. Несъмнено произведенията представляват следващата крачка в развитието и задълбочаването на най-важните насоки и тенденции, характерни за скулптора.

Три основни цикъла или групи произведения – птици, органични форми (гори) и музика, казано най-общо, формират асоциативния кръг, около който се съсредоточава възприятието на зрителя. Независимо от различните посоки на тематичния спектър, като тяхна събирателна характеристика се очертава предпочитанието към една-единствена фигура с преобладаващо кубистично и абстрактно геометризирано формоизграждане. Като правило пластиките са многосъставни (ажурни форми, сложни взаимодействия и преходи между вътрешни и външни пространства и т.н.), но заедно с това са и

„знакови“, лаконично изградени, компактни.

Съчетанието между вътрешната динамика на формата (осъществена нерядко на модулен принцип) и изчистения и категоричен силует придава на творбите подчертана сила на въздействие, не външно патетично, а сдържано и вътрешно съсредоточено.

Момчил Мирчев / Състояние III

 


Момчил Мирчев трактува и интерпретира  керамиката по различни начини. Глазури, подчертаващи спецификата на материала или пък други способи, уподобяващи го на метал, разнообразни фактури и оцветявания, полирани или матови повърхнини, създават впечатлението за високо професионално майсторство и същевременно за наслада и удоволствие от работата с тази чудесна пластическа материя.

Чавдар Попов


+++


За автора

Момчил Мирчев работи в сферата на скулптурата, в монументалната, както и в малката пластика, използвайки богатството от различни материали като бронз, камък, дърво, керамика, инокс и др. Роден е през 1979 в София. Завършва Националната художествена академия (НХА), специалност „Скулптура“; доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. От 2020 е ръководител  катедра „Керамика и Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА, София. Има реализирани самостоятелни изложби и участия в международни изложби, както и в национални симпозиуми и конкурси. Творби на автора се намират в обществени паркове в София и страната. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Швеция, Англия, Франция, Испания, Гърция, Италия, Турция, Норвегия, САЩ.


+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 03 / 2022, 53 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: