Галерия (7)

Пламен Аврамов / Майчинство (фрагмент)

Ясна поляна
12 – 31 юли 2022

Съзидателната енергия за пореден път събра през юли петима творци в рамките на националния симпозиум с международно участие „Ясна поляна 2022“, за да изваят скулптури от странджански дъб.
Ковид ситуацията прекъсна за две години тази така интересна изява, но нейната значимост се потвърди от факта, че събитието се възобнови. За организацията на симпозиума по скулптура в дърво допринасят Община Приморско, кметство Ясна поляна, читалище „Лев Толстой“ и Съюзът на българските художници.
В годините наблюдавам как

творческите прояви на авторите стават все по-модерни,

стилово разнообразни и как се търсят и намират различни пластични решения, макар че се използва един и същ материал. Този симпозиум е място, на което се обединяват скулптурата и дърворезбата в пластика, в най-общия смисъл на тази дума. Тук могат да се отрият неконвенционални форми, понякога неочаквани и причудливи, а понякога класически четливи.

  • Малин Малинов / Ноктюрно
  • Кристина Йосифова-Гшайдер / Невидимата сила на пролетта

Завършените творби предлагат оригинални решения, от които лъха експеримент, емоция, сложен мисловен свят и душевност. Композициите боравят с изразителен пластичен език, който придава усещане за дълбочина и проникване в символа и съдържанието. Работата на Малин Малинов „Ноктюрно“ балансира обемите и формите внимателно, прецизно, като придава мекота и деликатност на дървото. Енергията на тези наситени с много движение форми носи силен заряд на артистична свобода и сетивна асоциативност.
Пластиката „Невидимата сила на пролетта“ на Кристина Йосифова-Гшайдер включва полуабстрактна образност. Съставена от елементи с по-големи и по-малки форми, превъзмогнала съпротивата на материала, внушава деликатни душевни настроения. Чрез своеобразен ритъм на солидната и овладяна структура авторката реализира пластичните си стремежи.

  • Пламен Аврамов / Майчинство
  • Никола Диков / Мадона

В творбата „Резолюция“ на Херман Гшайдер динамиката на форми, спецификата в повърхностното обработване на обемите, полифоничната ритмика придават синхрон на движението и скулптурната форма. Създадена е сложна пространствена композиция, в която ритмичността на детайла и цвета създават въздействаща пластика. Пламен Аврамов представя скулптурата „Майчинство“. Тя е композиционно ясна, реалистично интерпретирана. В творбата са използвани непреходни, универсални символи. В работата на Никола Диков „Мадона“ тънкото естетическо чувство се проявява в моделирането на детайлите, в обобщения рисунък на силуета, притежаващ красива завършеност. Всичко в скулптурната творба е подчинено на единен пластично-изобразителен стил на класическото изграждане на формата, чрез който свободно се третират вечните величини.

За осма година имам удоволствието да присъствам на процеса на сътворение на дървените пластики и ми се иска да подчертая, че двадесетте дни на усилен труд са активен творчески процес, при който майсторите на длетото се срещат не за да се съревновават, а за

да обменят опит и знания и да творят заедно. 

С ентусиазъм и воля за съзидателна дейност ежегодно колекцията в село Ясна поляна се обогатява със скулптура, събрала духа, таланта и естетиката на различни творчески виждания.
В резултат на авторските усилия и труд се формира уникална скулптурна галерия на открито в самото село и в парковете на град Приморско. Така районът се превръща в притегателен център за ценителите на съвременно изкуство.

Марияна Илиева


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04 / 2022, 33 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: