Галерия (5)

Фотографската изложба на Ани Петрова

21 февруари – 8 март 2023
галерия „Стубел“, София


Доверието, магията на общуването и умението да се възхищава, прави тази изложба специална. Самото заглавие – Jam session, предполага свобода, широта на преживяването и изненадващи открития. Тя показва 20 снимки на 20 художници, снимани в сакралната атмосфера на собственото им ателие. За да се потопи и самият зрител в тази светая светих, всеки от тях се представя с по една нова творба. А на специален екран могат да се видят още 1200 снимки от 66 ателиета, които дават цялостна представа за творческите пристрастия на Ани Петрова.
Нейната запазена марка „В ателието“ стартира през 1995 във вестник „Новинар“ с гостуването при Петър Дочев в Лесидрен. Това необикновено събитие ѝ открива магията на духовното съпреживяване, отваряне на вратата, преминаването на прага към други светове.
Примамлив диалог – защото трябва не само да бъдеш допуснат до тайнството, наречено ателие, но и да имаш право да разкриеш личното пространство и творческия процес на твореца пред обществото, пред зрителя-съдник, който трябва да бъде запленен.
Показването на тези фотографии е и неин личен празник, който иска да сподели с приятели и колеги, да се върне назад във времето, когато все още цифровата фотография е само мираж. Но пък сега – о, сега е във вихъра на въображението си, а да работи за БНР е шанс и да бъде фоторепортер на редица събития от деня и да бъде отдадена като творец и артист на изкуството фотография.
Въпросът е не само да хванеш мига, но и да хванеш дълбочината на преживяването, размаха на мисълта. И човешкото откровение за философията на живеенето и създаването на нова и съкровена реалност, наречена творба. Тя може да изпипва детайлите, щастлива е, когато прави своите открития в свещената творческа лаборатория – било в разговора или в погледа отблизо, когато една картина може да бъде и бъбрива, и многозначителна, и смълчана, и загадъчно дълбока и многоцветна. Картина душа, която не винаги се разкрива на мига, а при всеки поглед е различна, многопластова, многообещаваща... по пътя към непознати духовни пространства.
В търсенето на тези пространства, в уединението на ателието и сблъсъка с невидимата вътрешна енергия е спасението на твореца, казва го като откровение проф. Борис Гондов по повод всеобщото затваряне поради ковид пандемията. Обяснявайки своите фотографски пристрастия, Ани Петрова казва същото – нашето спасение е в откровението, в доверието при общата ни работа, която е смисъл на всичките ни усилия.


Галина Рулева

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 02/ 2023, с. 22
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: