Тела / Антитела

4 – 28 април 2023
галерия „Аросита“, СофияИзложбата „Тела / Антитела“ представя творческата колаборация между артистите Калоян Николов (фотограф) и Калия Калъчева (художник). Двамата се срещат, за да изследват комбинацията между фотография и живопис.

„Телата“ в концепцията на изложбата предоставят актовите фотографии на Калоян Николов, който изследва и разкрива човешкото тяло като обект, част от природата, продължение на линиите на заобикалящия ни свят. Кадрите плуват, обгърнали в цветове красиви тела.


От друга страна, „Анти“ е префикс, който определя последващата дума като противопоставяне или против нещо, дори враждебност. Но в медицината появата на антитела е доказателство за добре свършена работа на имунната система. „Антителата“ се свързват специфично с чужди субстанции и предизвикват имунен отговор, който предпазва тялото. По този начин думата антитела придобива положителен смисъл.
Заглавието на изложбата „Тела / Антитела“ представя

своеобразен творчески водовъртеж на идеи, художествени пластове и наслагване.


Доверието между конвергентната и лабораторната работа на двамата артисти поставя свободата на най-високо ниво. Живопис и фотография се срещат в ново поле на вмешателство, съвместност, заедност и, разбира се, експерименталност. Фотографията притежава своите несметни богатства в дигиталния свят – вариациите от цветове, изключително точни линии и интерпретации. От друга страна, живописта на Калия Калъчева се появява като реален жест, тя е в състояние да трансформира, понякога да унищожи фотографията, за да създаде ново произведение, предлага реални усещания, пластове боя се наместват във всички слоеве на картината, наслагват се разливания без контрол.


Експеримент с „телата“ до получаване на „антитела“ или обратното? Крайният резултат е превръщането на кадъра в преживяване, тиража – в уникат, лабораторията – в изложба.


Пресинфо „Аросита“

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 02/ 2023, с. 44
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: