прес
Галерия (11)

За проекта CHECK IN

Куратор Маркус Граф


Галерия Collect отваря врати с изложбата Check-In като кураторски експеримент, който надхвърля формата и концепцията на традиционна художествена изложба, реагирайки силно на непрекъснатата промяна на Истанбул.

В главната зала на галерията всеки един художник има възможността да се представи индивидуално със самостоятелна изложба в рамките на една седмица. През това време останалите участници в проекта Check-In са представени с кратък преглед, докато чакат реда си да изпълнят предстоящите си индивидуални шоута. След като първата изложба (на Jorrras) приклюва, Калина Димитрова завзема пространството на галерията, а творбите на Jorrras остават изложени в раздел Check-Out на изложбата. Този пространствен преход продължава така до края на цялото шоу. Силен поток от художници и произведения на изкуството характеризират Check-In, като тяхно минало, настояще и бъдеще, смесвайки се чрез сливането на различни вернисажи и финисажи.

Изложбата Check-In не само запознава галерия Collect с местната художествена сцена, представяйки своите артисти, но също така отразява градския характер на Истанбул, адаптирайки се към динамичната културна тъкан на града.


+++


В поредица от 4 публикации ще отразим самостоятелните изложби на нашите колеги в рамките на проекта Check-In. Започваме с първата:+++

CHECK IN 1
Георги Георгиев / Jorrras

Мултидисциплинарното творчество на Jorrras се характеризира с формално множество и естетическа хетерогенност. Докато картините му се занимават с днешната представа за естетика чрез сблъсък на възвишеното и обикновеното, неговата триизмерна работа е свързана с идеята за готовото, както и с релационната естетика.

С изложбата си в галерия Collect представя картини от поредицата „Симетрия на ежедневната рутина“, където Jorrras трансформира

традициите на абстрактното изкуство, рисуването на цветни полета и минимализма
в привлекателно съвременно състояние. Подобно на естетически изследовател, художникът изследва психо-визуалната сила на цветовете, като комбинира тонални контрасти в дръзки композиции, които преминават между рационализъм и емоция. Също така са представени и творби от поредицата му „Errors“. Тези произведения се характеризират чрез фрагментирана представа за живописна композиция, при което всяка част от творбата запазва своето индивидуално съществуване. Тези картини наподобяват резултати от едно художествено изследване, което насочва вниманието към същността на изкуството, само по себе си. В крайна сметка творбите от поредицата му „Хотел” показват друга страна от творчеството на Jorrras. Обектно-базираните и често специфични за обекта триизмерни произведения са базирани на намерени обекти. Всяка част от произведението разказва история за своето минало и така разкрива интелектуалните, както и духовните измерения на предметния свят, който ни заобикаля.

+++


Самостоятелни изложби в рамките на проекта

Георги Георгиев / Jorrras  | 17.05 – 26.05
Севда Семер | 28.05 – 06.06
Мартиан Табаков | 08.06 – 16.06
Калина Димитрова | 18.06 – 27.06
Смислови групи: