Анна Бояджиева и Вера Недкова / от изложбата

31 януари – 5 май 2019
дом на Вера Недкова, София

През 1995 г. Вера Недкова (1906 – 1996) завещава на Националната художествена галерия апартамента си на ул. „11 август“ 2, личната си художествена колекция, архива си, библиотеката си, както и множество свои творби. Една голяма част от тях са показвани пред българската публика.

Вера Недкова принадлежи към поколението художници, които обновиха през 30-те години на ХХ век българската пластична култура. Отдавна получило признанието на публиката и критиката, изкуството ѝ има значителен принос за развитието на българската култура. През дългия си жизнен и творчески път авторката оставя едно богато и разнообразно наследство, което е отражение на нейния живот.

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма за изложби, дискусии и срещи в пространството на Къща музей „Вера Недкова“ в София. Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като място за споделяне и срещи. Тази идея стои в основата на настоящата програма на Националната галерия за продължаване волята на Вера Недкова нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Първата изложба „В дома на Вера Недкова“ представя избрани творби на Анна Бояджиева. Професор в Художествената академия, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.
На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти, картини и триизмерни образи. Идеята за тяхното съвместно представяне е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им търсят и провокират общ диалог, който е съсредоточен основно върху формата, визуалния език и интерпретирането на фигурата, пречупен през призмата на женската чувствителност и сетивност.

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали - текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този

визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“,

споделя Анна Бояджиева за участието си в проекта.

Като акцент в изложбата в Къща музей „Вера Недкова“ само за нощта на музеите (18 май 2019 г.) ще бъде показан джобен скицник на художника Христо Бояджиев (1912 – 2001), баща на проф. Анна Бояджиева.
Художникът Христо Бояджиев е завършил живопис в Художествената академия в класа на проф. Борис Митов през 1935 г. Джобният скицник съдържа рисунки на негови състуденти и приятели като Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Георги Каракашев, Владимир Кавалджиев, Борис Попов, Никола Златев и др. Те са негови колеги и приятели, с които са си разменяли бързи скици и наброски. Рисунките в тефтерчето датират от 30-те години на ХХ век и пресъздават креативния дух и творческата атмосфера на времето. През този период е творила и самата Вера Недкова.

Смислови групи: