Членове

Секция „Текстил“ включва 154 автора, 3 от които са под 35 годишна възраст.


Настоящо ръководство

Творчески секретар е Михаела Пъдева с изключителното сътрудничество на Дима Недялкова - Каприева, както и в тясно взаимодействие с Националната художествена академия, специалност „Текстил“.


Принципи за формиране

Секцията е формирана на единствения принцип – високо качество на артистичните прояви и конкретните творби в материал. Обединяващо е доброто ниво на професионалните умения и съвременни авторски идеи и естетика.

Формата може да бъде двуизмерна, триизмерна и във всички възможни форми на съвременното изкуство, а материалите и технологиите са между познатите класически и уникални авторски.


История

През 60-те години на 20. век в областта на декоративните изкуства се изявяват художниците, автори на стенни килими – Мара Йосифова, Ани Тузсузова, Лили Вермут, Здравко Мавродиев, Васил Овчаров и други.

След основаване на специалността Текстил в Художествената академия, с първи преподавател Марин Върбанов, текстилното изкуство се издига на нови нива. Организират се големите и популярни сред публиката Приложни изложби от 70-те и 80-те години, които по известни исторически и политически причини по-късно изчезват. Споменатата епоха в световен план изтъква изключително интересни автори, преработили древни традиции до неочаквани и най-модерни форми в международни изложби, Биеналета и Триеналета на Текстила и най-новата форма – Минитекстил. В тях участват и български автори, а техните  работи вече не се вписваха в понятието декоративно и приложно изкуство.

Димо Балев, Марин Върбанов и Владо Овчаров участват в Биеналето на текстилното изкуство в Лозана, Швейцария, най-авангардния подобен форум. Следващото поколение автори, главно студенти на Марин Върбанов и Димо Балев – Елисавета Иконописова, Илияна Камбурова, Мария Кочопулос, Петко Петков, Евелина Пирева, Цветана Петрова, Наталия Стойкова, Маруся Калимерова, Анна Бояджиева и още много много други, въодушевени от възможностите на това изкуство достойно се вляха в световната галерия на съвременния текстил.

Днес, в крак с тенденциите в съвременното изкуство, българските текстилни художници разширяват все повече търсенията си сред материали и техники, за да изразят своя поглед към сложните теми от съвременния живот.


Изложби на секцията в рамките на СБХ

 • март 2020 – Съвместна изложба на български и унгарски текстилни художници в Будапеща по покана на текстилната секция на Съюза на Унгарските Художници.
 • април 2019 – Изложба на МИНИ Текстил в галерия-книжарница „София прес“ с участие на колеги от Полша, Унгария, Чехия, Италия, Австралия, Австрия, Израел и Сърбия.
 • юли 2017 – По покана на Художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас беше представена изложба „Посоки“, която разкрива многообразието от посоки в развитието на съвременното текстилно изкуство у нас. Куратор: Дима Каприева.
 • ноември 2017 – Изложба Текстил за интериора, за тази изложба поканихме и дизайнери на артистични мебели.
 • декември 2016 – Изложба МИНИ Текстил в галерия-книжарница „София прес“ с участие на колеги от Германия, Сърбия, Словакия и Канада.
 • юли 2015 – Изложба „Светлина“, СБХ – Шипка 6; за тази изложба в бюлетина на СБХ излезе много интересна и подробна положителна критика от Димитър Грозданов.
 • март 2012 – Изложба “SECOND LIFE”, СБХ – Шипка 6. Това е една от новите посоки в нашето мислене – интегриране на вече живели и служили материали и изделия в съвременни творби, съживяване на техните „биографии“ и придаване на нов смисъл .

За нашите изложби редовно каним колеги от другите браншове, които имат отношение към текстилния материал или технология.

Можете да разгледате постерите от прояви на секцията

тук


Други изложби

Откриха се три изложби на секцията като част от нощта на музеите и галериите

 • май 2014 – „Нишката на Ариадна“ в Художествена галерия – Русе
 • май 2015 – „Точката“ в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил
 • май 2018 – „Second life 2“ + ателие за публиката в Художествена hалерия „Петко Задгорски“, Бургас.
 • За изложбите на МИНИ Текстил са издадени два каталога, рекламни картички с работи от изложба „Светлина“, плакати сме правили за всички наши изложби, а от изложбата в Будапеща получихме каталог, издаден от унгарска страна. 

Изложбата в Будапеща осъществихме с подкрупа на Национален фонд „Култура“, програма „Мобилност”. В каталога на изложбата изкуствоведът Молнар Естер пише: „...българските текстилци се характеризират повече с експериментирането, докато унгарските текстилци са новаторски последователи на традиционните гоблени... Българският материал в изложбата със своята закачлива модерност се свързва по-скоро с категориите попарт... Унгарските произведения обаче показват по-консервативен характер...“

Смятаме и в бъдеще да продължим и разширим проекта за гостуване с общи изложби (с творби на наши автори и на страната домакин) в различни страни, където текстилното изкуство е в подем.

Намеренията ни за изложбите МИНИ Текстил (за които и досега приятелски канехме колеги от света) са да постигнем официален регламент на международни. Надяваме се, че малката форма е по-лесна за изпращане, разноските също не са големи, а и галерия-книжарница „София прес“, в която досега показвахме изложбите, е изключително подходяща. Подходящи биха били и новите по-малки пространства в галерията на Шипка 6.

За нашата работа винаги сме получавали подкрепата на СБХ както материално, така и с необходими документи, транспорт и други. Разчитали сме на това и винаги сме били благодарни.


Идентифициране на проблеми и дефицити на микро- и макрониво

Това, което все още силно липсва е място за срещи, обмен на мисли, идеи и въобще – такова място е важна част от начина на живот на свободните артисти ! По ред причини от такъв начин на живот са се отучили не само артистите ни, а и цялото ни общество. Ние – СБХ – със организация на такова място бихме допринесли за издигане на духа на членовете на гилдията!

И друго – имаме голяма нужда от места за пленери. Добре е, че се правят ремонти и някой ден вероятно ще бъде лесно да се ползват такива места, но годините минават и тази съюзна възможност ни се изплъзва...