Галерия (2)

На 21 октомври 2022, петък, от 18:30 часа ще се открие международната изложба Sofia Art Projects: Руини и империи на Ларгото. Откриването ще бъде съпътствано от музикален пърформанс на младия български артист и музикант Мартиан Табаков.

Изложбата ще отвори за публика досега недостъпни пространства на Ларгото и ще обживее древните руини и изоставените витрини. За пръв път от 10 години ще бъде отворена за посетители Източната порта на Сердика – досега затворения  и недостъпен  за публика „Магазин 13“. Музикално-скулптурна инсталация ще събере зрителите под внушителния стъклен купол на Ларгото, в лабиринтите на археологическите разкопки, сред реалните руини се намесват фалшификати, които зрителят е приканен да разпознае, магически скулптури са превърнати NFT, мебелирана стая от 90-те ни връща сенките на недалечни империи.

В изложбата участват както млади, така и световноизвестни автори от България, Германия, Холандия и Конго. Това са Нора Ал Бадри, Ориол Виланова, Ренцо Мартенс, Били Матеева, Хенрике Науман, Стефан Прохоров, Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), Мартиан Табаков, Зузанна Чебатул. Изложбата е курирана от екипа на фондация „Изкуство – дела и документи“ Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова и Стефка Цанева.


22 – 30 октомври 2022

Вход свободен за всички събития и локации