Галерия (8)

На 23 ноември 2022 в Културен център ReBonkers, Варна, се състоя премиерата на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (изд. „Кибеа“, 2021) и официалното откриване на едноименната изложба. На събитието присъстваха Почетният консул на Република Чехия във Варна, г-жа Зденка Боевова, и авторът на графичната новела, художникът Веселин Праматаров.

„На конци. 1968. Една действителна история“ /  поглед в изложбата в ReBonkers, Варна



Автор на графичната новела е Веселин Праматаров. Книгата разказва историята на тримата български студенти - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Медийни партньори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, медийнaтa платформa „Аз чета“.


+++


Награди и номинации

  • Номинация за Наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга”в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост 2021
  • Номинация за Наградата "Бисерче вълшебно" на фондация "Детски книги" в категорията Мечтатели 2022
  • Наградата на магазин „Импресия“ в рамките на София комикс експо 2022 в Съюза на българските художници
  • Графичната новела беше включена и в престижния каталог White Ravens на Библиотеката за деца и младежи в Мюнхен, Германия.


+++


Адрес

Културен център ReBonkers
ул. „Барутен погреб“ 4
9008, Христо Ботев, Варна

Точната локация можете да видите 

тук

+++

Повече за дейността на ReBonkers можете да следите в сайта им тук: