Галерия (3)

Почина внезапно Ружа Маринска. „Половин век в общуване с изкуството. Една щастлива – въпреки всички препятствия – съдба. Това е моят живот.“ Това са думи на Ружа Маринска, авторитетен изкуствовед и преподавател.

Ружа Маринска е родена в Смолян през 1944 в семейството на изкуствоведа Лазар Марински. През 1967 завършва „История и теория на изкуството“ в Московския държавен университет. Доцент по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет; заемала е длъжността директор на Националната галерия. Тя е организирала някои от най-мащабните изложби в България, както и многобройни конференции и дискусии.

Професионалните й интереси и специализация са в областта на българското изкуство през ХХ век, и по-специално върху проблемите на бългaрския модернизъм. През 2020 година излиза забележителното издание в два тома „За изкуството“, което събира нейни текстове, писани в продължение на пет десетилетия – свидетелство за процесите в съвременното българското изкуство.

„С любов съм мислила и писала за българските художници и създаденото от тях. Разбира се, обстоятелствата са се стичали така, че не всички художници, които ценя, са станали обект на мои изследвания. Но всички, за които съм писала или говорила публично, са избрани от мен, по моя воля. У всички тях съм виждала високи образци на художествено мислене и оригинално въображение. На всички дължа благодарност, че са ми дали възможност да развия собственото си разбиране за изкуството.“

Поклон пред светлата й памет!

+++

Поклонението ще бъде на 22 декември, четвъртък, от 10:30 до 12:30, в Националната галерия – Квадрат 500; полагането е в 13:30 в Централните софийски гробища, парцел 1, Алея на културните дейци.