Галерия (5)

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов (1942 – 2024) – директор на Галерията за графично изкуство – Варна, и на Международното биенале на графиката – Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност – едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство – като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале, Антонов беше негов директор от 1997 и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум.

Изкуството му притежава геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество реалното пространство е заменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му достига то геометричен пластицизъм, в който линията е основно изразно средство и основен конструктивен елемент.

Венцеслав Антонов е роден през 1942 в град Бяла Слатина. През 1971 завършва специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на награда Варна в категорията „Изобразителни изкуства“ през 2003, на Голямата награда „Варна“ за цялостно творчество през 2017, отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация „Остен“ за живопис през 2017.

Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.

Поклон!

+++

Поклонението ще се състои на 8 май 2024 от 11:00 часа в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.