Галерия (3)

Професор Валентин Колев е роден в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София през 1978 – това е легендарният випуск от класа по живопис на проф. Добри Добрев. От 1980 Валентин Колев е преподавател в академията. От 1996 е професор по живопис и композиция – Aтелие 52, Свободната територия.

Представял е над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина. През 1993 и 1995 води майсторски клас по живопис и композиция към Seul Arts Center, Южна Корея.

По повод юбилейната му изложба през 2018 в галерията на „Шипка“ 6 проф. Тома Върбанов пише: „Той е не само майстор на интимната, кавалетна картина, в която ни очарова с живописния каприз на своите естетически „закачки“, но и майстор на монотипията и завиден импровизатор и естет на автономната рисунка, в сферата на която сякаш винаги е в свои води. Артистичната му същност няма гранични контроли и безпрепятствено го е отвела и до по-далечната, омайна територия на пластиката – от малките форми и портрета до забележителни по своята оригиналност проекти за монументална скулптура“.

Поклон пред светлата му памет!