Ставри Калинов завършва гимназия във Видин през 1964 и в три поредни години от 1966 до 1968 кандидатства за специалността „Скулптура“ в ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия). През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977.
Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 взима редовно участие в скулптурни изложби.
Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980, когато излага 70 свои пластики.
Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.
Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала „Златна Месемврия“ и за литературната награда „Балканика 2006“.
Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.

Поклон пред светлата му памет!

+++
Поклонението ще се състои на 16.09.2023 от 12:00 чaса в църквата „Свети Седмочисленици“.