Ралица Станоева е изявен художник плакатист с многобройни участия в международни изложби на плаката, в биеналета в България и чужбина. Родена е в София. Завършва Художествената гимназия, а през 1965 – Художествената академия, специалност „Плакат“ при проф. Ал. Поплилов. Още през 1966 тя получава признание с награда от Биеналето на плаката във Варшава. Член е на СБХ от 1967.

Работи в областта на плаката, графичния дизайн, графиката, илюстрация и оформление на книги, живопис. Има четири самостоятелни изложби и участия в общи и колективни изложби, между които в осем издания на Обща изложба на графичния дизайн (1973 – 1988), в девет издания на Обща изложба на илюстрацията (1968 – 1984), шест участия в Биенале на театралния плакат в Димитровграз (1979 – 1988) и още много други. Творбите ѝ пътуват в групови изложби, които представят българското изкуство на петте континента.

Нейни творби се намират в Националната галерия, в галери и музеи на плаката в Димитровград, Виланов (Полша), Лахти (Финландия), Монс (Белгия), Бърно (Чехия), в Унгария, Монголия, Ирландия, Мексико и др.

 

Поклон пред паметта ѝ!


+++
  

Траурният ритуал ще се състои в сряда, 17 януари 2024,  от 12:30 часа, в храм „Св. Седмочисленици“.