Галерия (2)

Напусна ни художникът Ради Неделчев (1938 – 2022), един от най-обичаните български художници в областта на наивната живопис.

+++

За художника Ради Неделчев

От 1954 година живее и работи в Русе. Критиката го определя като безспорен наивист, работещ в областта на композицията и портрета, а публиката го припознава като най-тачения български наивист. От 1965 година участва в ОХИ и изложби в чужбина: Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Загреб, Атина, Монреал, Вашингтон и др. Самостоятелни изложби: Морж – Швейцария, Будапеща, Берлин, Париж и в много български галерии.

В своето творчество Ради Неделчев се стреми да създава творби с високи естетически качества, за което е многократно награждаван.

Признанието идва още през 1971 година, когато на световна изложба на наивистите в град Морж Неделчев печели втора награда. По-късно негови творби са откупени и днес са в колекцията на музея „Анри Русо – Митничаря“, Париж. Притежава много български отличия и награди. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, други големи галерии в страната и множество частни колекции в чужбина.

Поклон пред светлата му памет!                                     

Съюз на българските художници

+++

Опелото ще се състои на 11 април 2022 г. от 11,30 часа в църквата „Свети Седмочисленици“.