Галерия (3)

Пофесор Ивана Енева е сред най-известните съвременни български художници, които творят и преподават в областта на керамиката. Любим учител и незабравим колега.

Родена е на 29 август 1944 в Пирдоп.
Завършва Техникума по керамика и стъкло и Националната художествена академия  през 1968 в класа на проф. Венко Колев.
Била е преподавател по методика на изобразителното изкуство в Художествената гимназия в София. Професор в катедра „Керамика“ в Националната художествена академия.
Работи в областта на архитектурната керамика. Нейни фасадни и интериорни декоративно-монументални керамични пана се намират в обществени сгради в София, Добрич, Белоградчик, Смолян, Кърджали, Тополовград, Банско.
Професор Ивана Енева е член на Съюза на българските художници от 1979. Има многобройни участия в самостоятелни и групови изложби. Последната й самостоятелна изложба, „Глината – вълнуваща материя“, беше през 2020  в галерия „Академия“, София.
Ивана Енева е била е член на международно жури на Пътуваща международна изложба на керамиката от Хърватия, Италия, Словения и Сърбия. 

Творби на Ивана Енева са собственост на чуждестранни музеи, между които Международен музей на керамиката, във Фаенца, Италия, Международна изложба на керамичната миниатюра и Международна пътуваща изложба на керамиката, Загреб, Хърватия. Също така и на частни колекции, между тях и на президента Бил Клинтън, подарена му от българското правителство.

Поклон пред светлата й памет!

Поклонението ще бъде на 21 юни, вторник, от 13:30 в храм „Света Богородица“ в Централния гробищен парк.