Галерия (2)

Недко Каблешков e главна движеща сила на подема в художествения живот на Кюстендил, започнал в 1960-те години; пръв уредник и най-дългогодишният директор на Художествената галерия в Кюстендил. Художник и изследовател, той посвещава живота си на художниците от Кюстендил и на Майстора. Благодарение на него съществува най-голямата колекция от произведения на Владимир Димитров – Майстора, плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна дейност. Популяризирането на личността и творчеството на Майстора става смисъл на целия му живот.

Роден е в София. Завършва живопис в Художествената академия през 1956 при проф. Панайот Панайотов. Работи главно в областта на пейзажа и портрета.

През 1960 се установява в Кюстендил. От 1960 до 1966 е неин единствен служител, а до 1993 е директор на галерията. Издирва и популяризира имената на всички художници, родени в града или свързани с него от Освобождението до средата на 1980-те. Това проучване става базата за формиране на единствения и неповторим облик на фонда на Кюстендилската галерия. По предложение на Недко Каблешков Владимир Димитров – Майстора е първият български автор, честван по линия на ЮНЕСКО. Дългогодишната си научна дейност систематизира в съавторство при съставянето на Научен каталог в три тома, включващ описание на всички творби от фонда на галерията и техните автори. Има публикации в сп. „Изкуство“, „Славяни“, „Музеи и паметници на културата“ и др. Книгата му „Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ от 1960 до 1993 г.“ е летопис за историята на Галерията, на художествения живот в града от това време.

Недко Каблешков е почетен гражданин на Кюстендил. Като потомък на стария копривщенски род Каблешкови той е активен общественик и секретар на фондация „Тодор Каблешков“.

 

Поклон пред паметта му!