Галерия (4)

Милко Диков беше сред малцината, достойни приживе да бъдат наричани легенда. Причина за това е неговото творческо присъствие до последно, не само дългият му житейски път – през 2022 в рамките на Националната изложба карикатура на Шипка 6 той бе представен със самостоятелна изложба; участва и в изданието на изложбата и през 2023.

Роден е в град Троян, в лекарско семейство. Завършва Художествената академия, специалност „Керамика“ при проф. Стоян Райнов през 1960. Голямата му известност идва с многобройните публикации на негови карикатури и рисунки в периодичния печат. По негова идея и рисунки са реализирани шест анимационни филма. Той е един от най-награждаваните български художници в България и в чужбина.

Припомняме си думите на писателя Румен Леонидов: „Правете любов, а не война бе девизът на хипитата по време на Виетнамската война, тях днес ги няма, но го има маестро Милко Диков, който бащински, но без да бъде нравоучителен, повтаря предупреждението: „Човек забравя за времето, но то никога не забравя човека!“ Нека времето никога да не забравя кой е Милко Диков, както и художникът със същото име никога да не бъде забравен от своите днешни и бъдещи почитатели!“

Поклон пред паметта му!