Михаил Бешев е роден в Русе. Първата си самостоятелна изложба представя през 1982 в София. Същата година е приет в Съюза на българските художници. През 1986 става председател на Дружеството на младите художници в Русе, а през 1992 става учредител и председател на Дружеството на свободните художници.

Михаил Бешев е организатор на първата екологична изложба в България – в Русе през 1987, изиграла съществена роля за последвалите демократични промени в страната. Автор и издател е на първия частен вестник за изкуство и култура „Арт тема“ (1994). Носител е на наградите за живопис „Южна пролет“ и  „Памет в името на бъдещето“ (1987). През 2004 Община Русе го удостоява с почетния знак на града за заслуги в развитието на културния живот на Русе.

Михаил Бешев има множество самостоятелни и групови изложби в страната и чужбина. През 1995 в Ню Йорк е избран от NYart-95 в топ 70 на най-добрите автори за годината. Негови творби се намират в Националната галерия, СГХГ, ХГ – Русе, българското посолство във Вашингтон и в множество частни колекции в Англия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Швеция, САЩ, Гърция, Румъния, Китай, Япония.

Поклон пред светлата му памет!

Опелото ще се извърши на 24 ноември 2022, четвъртък, от 13 часа в православен храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища.