На 27 декември 2022 ни напусна колегата Людмил Лазаров. Той е роден през 1955. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1985 в класа на проф. Иван Кирков. След промените през 1989 заминава за Париж, където живее и твори до 2002. Там работи с галериста Бернард Фили, който излага български и руски художници в галерията си близо до Монмартър.
Последната изложба на Людмил Лазаров „Природата на нещата“ бе представена в столичната галерия „Арте“ през септември 2022.

+++

„Картините на Людмил Лазаров се разбират от само себе си заради Нещата и Съществата, които просто са там и нямат нужда от обяснение защо са там. Тези негови картини са независими тела, всяко със собствен физически закон, който ни препраща единствено към себе си. Те улавят протичащото време и го фиксират върху платното, улавят невидимото и го правят осезаемо и разбираемо. Независимо дали са залети от синьо или лилаво или изобилстват от пепел от рози, бялото винаги присъства, тъй като е основен елемент от композицията. Бялата паста е това, което поддържа картината. Рустикалната текстура на този конкретен начин на рисуване ни връща към древността, дори към античността.“  (Д-р Еманюел Мир)