Любомир Минковски е основател и пръв уредник на Градската художествена галерия в Мездра. През 2019 е обявен за почетен гражданин на община Мездра за „безспорния му принос за развитието на изкуството и в популяризиране името на град Мездра“.
Той е роден през 1934 във Влашко село (днес с. Царевец), Врачанско. Завършва Художествената академия в София през 1959 в класа на проф. Георги Богданов, специалност „Декоративна и орнаментална живопис“. Една година след дипломирането си преподава в Института за детски учители в Смолян, където създава своя емблематичен цикъл творби „Каменоделци“. По-късно живее и работи в Мездра, София и Враца. Бил е учител по рисуване в Мездра, ръководил е и кръжок по изобразително изкуство към градското читалище. В края на 1971 е сред инициаторите за откриването и пръв уредник на Градската художествена галерия.
Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са „Моят Ботев“, образите на св. Софроний Врачански, св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, „Портрет на момиче“, „Грешката на Икар“ и др. Негови творби са притежание на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и др. Член е на СБХ и на Дружеството на врачанските художници.
Автор е на сборника с разкази „Писах на камице“ (Враца, 2004).
Носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен за принос в съвременното българско изкуство, на юбилеен медал за цялостен принос в развитието на ГХГ – Мездра (2006), на Наградата на кмета на община Враца в областта на културата (2011) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за цялостно представяне в Общата художествена изложба „Земята на Ботев 2017“.

 

Поклон пред паметта му!