Галерия (4)

Иван Б. Иванов (Иван Борисов Иванов), известен и с прякора си Драката, е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката. Издал е книга с пътеписи от многобройните си пътувания по света и книга със спомени за художници и интересни срещи.
Роден е в поповската село Медовина. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов. От 1961 участва  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща, Дамаск, Кабул и др. Многобройни са участията му в графични биеналета и национални експозиции в чужбина. Реализира 15 монументални творби – стенописи, мозайки и керамични пана. Носител е на множество награди, по-важните от които са Голямата награда на СБХ за графика, 1977, и Наградата на София за 1988.
Ръководил е екипа художници, създали монументалните творби в паметника на Бузлуджа. 
„В работата ми през годините рисуването се превърна в същността на една лабораторна дейност, свързана с възхитата и увлечението по неповторимостта и безкрайността на пластичните хрумвания и възможности за интерпретация”, казва той.

Поклон пред паметта му!

+++

Траурният ритуал ще се състои на 23 юни, петък, от 14:30 часа в храм „Света София“ в София.