Напусна ни един от доайените на съвременната българска карикатура, с траен принос за нейното развитие и международно признание през последните 50 години.

Възпитаник на първия випуск на Художествената гимназия в София и един от последните студенти на проф. Илия Бешков в Националната Художествена академия, дългогодишен член на СБХ, Генчо Симеонов твори до последните си дни, участвайки във всички национални изложба на българската карикатура, в множество колективни и самостоятелни изяви от 50-те години до днес.
Изтъкнат майстор на сатиричната рисунка с неповторим стил и чувство за хумор, Генчо Симеонов работи активно и в областта на илюстрацията, анимацията и сатиричната живопис.

Носител на най-престижните национални и международни награди, неговите произведения в периодичния печат и цялото му творчество остават в съкровищницата на съвременната българска визуална култура.

Поклон пред паметта му!

+++

Поклонението ще се състои на 26 юни 2024, сряда, от 12:30 часа в храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища.