Димитър Яранов е роден в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори.

Негови картини са представяни в престижни изложби в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала „Процес – Пространство“.

Преподава в Художествената гимназия в София. Много хора го познават и от созополската галерия „Котка и котка“, която управляват със съпругата му. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).

„Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си.“

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще бъде на 2 март (събота) 2024 от 12:30 часа в храм „Св. Седмочисленици“, София.

+++

фотография: Photosynthesis