Статут

Общи положения

1.Балканското квадриeнале на живопист с тема „Митовете и легендите на моя народ“, което се провежда в град Стара Загора, е форум за съвременна живопис и има конкурсен характер.
2. Организира се на всеки четири години, с първо издание през 2004.
3. Шестото издание на Квадриеналето ще се реализира през декември 2024.
4. В него могат да участват всички художници с живописни произведения, посветени на митологията на техните или други народи, които приемат условията на този статут.

+++

Организация

1. Организатори на Квадриеналето са Художествена галерия – Стара Загора, Община Стара Загора, Министерството на културата на Република България, Съюзът на българските художници.
2. Квадриеналето се провежда под патронажа на кмета на Община Стара Загора.
3. За подготовката и организацията на форума се създава Организационен комитет, чийто състав се съгласува с МК, СБХ, ХГ – Стара Загора и се утвърждава от кмета на Община Стара Загора. Оперативната работа се извършва от Художествена галерия – Стара Загора и сътрудници.
4. Подготовката и дейностите по реализацията на Квадриеналето се финансира от утвърден бюджет и чрез допълнителни средства от спонсори и рекламодатели.
5. Журито за селекцията на произведенията и наградените автори се определя от Съюза на българските художници и включва представители на Община Стара Загора, Представителството на СБХ – Стара Загора и галерията.
6. Селектираните и наградени творби от Квадриеналето се представят в специална експозиция в залите на Художествена галерия – Стара Загора. Откриването на изложбата е през декември 2024.
7. Организаторите на Квадриеналето издават пълен каталог със селектираните и наградените творби.

+++

Награди

  • Голямата награда включва: Приз (Пластика „Зографът“ на Александър Козаров (1954 –2000), диплом, персонална изложба в Галерията на наградения автор през следващата година и парична награда в размер на 5000 лв. (2500 евро).
  • Наградата на Община Стара Загора включва: Диплом и парична награда в размер на 3000 лв. (1500 евро).
  • Шест награди от името на спонсорите с общ награден фонд: 16 000 лв. (8000 евро).

Всички наградени творби постъпват във фонд „Живопис“ на Градска художествена галерия – Стара Загора.

+++

Условия за участие

1. Право на участие в Квадриеналето имат художници живописци от всички балкански страни, включително и извън Балканите, които приемат условията на този статут.
2. Работните езици на Квадриеналето са български и английски.
3. Крайният срок за получаване на творбите на адреса на Галерията е 10 ноември 2024 година. *

Адрес: Художествена галерия – Стара Загора, п.к. 6000, бул. „Руски“ 27, гр. Стара Загора, България.
За справки и запитвания: тел. +359 42 62 28 43 и към организатор изложбена дейност Джулиана Гутова на тел. +359 876 143 440 email: djuliana.gutova@artgallerystz.com

4. Всеки автор има право да участва с не повече от две творби.
5. Представените произведения трябва да са оригинални и да са собственост на автора.
6. Максималните размери на всяка една от творбите не може да надвишават 150 см на голямата страна.
7. Приемат се само живописни произведения, като техниката и материалите са по избор на автора.
8. На творбата, на гърба, авторът трябва да посочи на български или на английски език своето име, наименованието на произведението, годината на създаване и материал.
9. Авторите изпращат с творбите си и попълнен формуляр за участие (може и в свободна форма), в който с печатни букви (ако е попълнен на ръка) се изписва следното:
– фамилия, презиме, име
– дата на раждане
– пълен и точен адрес, телефон, имейл
– изрично декларира, че дарява своята творба/творби на Галерията или предпочита тя да бъде върната
– попълва декларация по ЗЗДЛ**.
10. Творбите се изпращат по пощата за сметка на автораили лично се представят.
11. Организаторите нямат отговорност да транспортират творби, които са изпратени до друг краен пункт.
12. Организаторите гарантират сигурността единствено на получените творби, като не поемат отговорност за изгубени или повредени платна по време на транспортирането.
13. Авторите от България могат да вземат лично от галерията или да получат по пощата своите произведения до 45 дни след закриване на изложбата. Забавяне на връщането може да настъпи при гостуване на изложбата в страната и извън нея, което се урежда допълнително след уведомление от страна на организаторите.***
14. За чуждестранните художници организаторите се задължават да върнат необявените като дарение творби в срок от четири месеца след закриване на експозицията. Забавяне на връщането може да настъпи при гостуване на изложбата в страната и извън нея, което се урежда допълнително след уведомление от страна на организаторите.***
15. Всеки участник в Квадриеналето получава каталог и сертификат за участие.
16. Пълният списък на участниците и репродукции на техните творби се представят на сайта на галерията в страницата на форума.
17. Организационният комитет на Балканското квадриенале на живописта запазва правото си да репродуцира журираните творби и да ги публикува в свои издания.
18. Условията за участие, формулярите за участие и допълнителна информация за организацията, селекцията, наградени творби и т.н. са публично оповестени на сайта на Галерията: www.artgallerystz.com.

*Формуляр за участие можете да изтеглите от 

тук

*Декларация можете да изтеглите от

тук


* Участниците няма да бъдат персонално уведомявани за резултатите от конкурса. Резултатите ще бъдат публично оповестени на сайта на галерията след журирането.
** Авторите дават съгласие за предоставяне на лични данни, които да бъдат използвани от организаторите на Балканското квадриенале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ 2024 единствено и само за цели, свързани със събитието.
*** По желание на централните съюзи или представителства на художниците от страните с голям брой участници изложбата (след нейното представяне в Стара Загора) да може да бъде показвана и в съответната държава, като всички разноски по нейното изнасяне, транспортиране и организиране на излагането се поемат от съответната централа и при изричното условие да бъде представяна като Балканско квадриенале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора.