image
Лични данни и образование

Втора награда за графика на Националната изложба за изобразително изкуство, Сливен, 2022

Избрани самостоятелни изложби

2024 – „Дискретният чар на детайла“, ХГ „Димитър Добрович“, Сливен, Узунова къща
2014 – „Абстрактно“, галерия „Йордан Кювлиев“, Сливен
2011 – „Абстрактна фотография“, галерия „Йордан Кювлиев“, Сливен

Избрани общи и колективни изложби

2023 – Пети международен конкурс за абстрактно изкуство „21х21“, София
2023 – Изложба в галерия a cube contemporary, София, 1 дигитален принт, CRD
2023 – 12 международно триенале на графиката, Кохи, Япония, 2 дигитални принта, CRD
2023 – Проект „Сънят“, изложба на художници от представителствата на СБХ от Сливен, Казанлък, Стара Загора и Ямбол, Казанлък, 4 дигитални принта, CRD
2023 – Национална благотворителна онлайн изложба Ukraine Forever Charity Exhibition /„Украйна завинаги“
2022 – Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен, октомври,
2022 – Групова изложба „Парчета огледална реалност. СGD–извън технологиите”, куратор Илиян Урумов, София, галерия–книжарница „София Прес”, септември
2021 – Трети международен конкурс за абстрактно изкуство „21х21“
2021 – Изложба в галерия a cube contemporary, София
2019 – Групова изложба на сливенските художници в Културен дом – Кметство Шпандау, Берлин
2018 – Групова изложба на Дружеството на сливенските художници в Културен център „Световна къща“ в Магдебург, Шьонебек и Барби, Германия
2013 – Национални „Есенни културни салони за съвременно изкуство“, Поморие
2013 – Групов проект „Точка на произход“, галерия „Морско казино“, Бургас
2011 – Групова фотографска изложба „Минимализъм“, галерия „Склада“, София

Произведенията на автора се намират в

Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен
В частни колекции в България, САЩ, Франция, Швейцария, Холандия, Австрия

Професионален статус

Визуален артист

Критика

ДИСКРЕТНИЯТ ЧАР НА МИКРОКОСМОСА
Василен ВАСЕВСКИ

Скъпи гости и приятели,
за мен е чест и рядка възможност да открия третата самостоятелна изложба на Мариана Янкова. Повечето от вас знаят, че живея далеч от Сливен, но следя културния му живот и вярвам, че не съм скъсал пъпната връв с родното си място. Благодаря за поканата да открия тази изложба, в това събитие виждам протегнатата с доверие ръка на местната художническа общност, която поемам с искрено вълнение.
Познавам Мариана от няколко години и притежавам нейна творба в личната си колекция. Първите й фотографии видях в интернет и още тогава те ме впечатлиха с разнообразието на цветове и форми, както и с общото си експресивнo-драматично звучене.
Тази вечер сами можем да се насладим на богатата палитра на художничката, да отворим вратата към нейния свят и смело да се разходим в една паралелна реалност. Тя е колкото далечна на пръв поглед, толкова и близка, щом прекараме повече време насаме с нея. Творбите на Мариана напомнят на кадри от микрокосмоса в нас, моментни скици на настроения, желания и очаквания, запечатани, докато авторката им се е разхождала по разклонените пътеки на градината, наречена живот.
По отношение на художествените качества и решения на пластичните проблеми, фотографиите в изложбата Дискретният чар на детайла създават ясна, категорична естетическа наслада с текстурите и цветните си комбинации. Надявам се, че те ще допаднат както на зрителите с по-малко опит, така и на онези, с по-дълго тренирани очи.
Лиса МакКийн, моя близка изкуствоведка от Чикаго, наскоро откри изложба като попита публиката ”Как се чувствате пред една картина?” и продължи ”Не се опитвайте да разгадаете значението й веднага. Просто се оставете на сетивата си да ви водят, забравете аналитичния си ум.”
Нека и ние тази вечер да потърсим в сетивата си мост към творбите на Мариана Янкова. Да се вчувстваме в тях и да се отдадем на почудата и на възторга, на радостта и на тъгата, на спомена и на очакването. И неусетно ще ни осенят идеи за фасетъчността на света и неговото непрекъснато обновяване, за кръговрата на живота и за безконечния цикъл на умиране и раждане. А накрая, без да усетим, постепенно ще сме се превърнали в ценители на изкуството, създавано от Мариана.
Пожелавам й нови скорошни изложби, както и нови срещи с безкрайните лица на реалността, които да продължи да споделя с нас!