image
Лични данни и образование

Тодор Станилов е роден в Стара Загора през 1934. Дипломира се в специалност „Сценография“ в НХА в ателиета на проф. Георги Каракашев през 1958. Същата година е назначен за щатен художник в ДТ – Димитровград където ще остане до 1962 г., за да свърже сетне живота си трайно, чак от 1996 със сцената на ДТ – Бургас. Той посвещава 35 години на работа в Бургаския театър, заради което е обявен за почетен гражданин на Бургас с изключителен принос и собствен почерк в сценографското изкуство. Той е първият български художник-проектант, удостоен с годишната награда на Съюза на артистите в България през 1974 за сценографията на спектакъла „Любов необяснима“. Работата му върху „Хамлет“ от Шекспир, „Чайка“ от Чехов, „Имате ли огънче?“ от Н. Йорданов, „Мата Хари“ от Н. Йорданов, „Опит за летене“ от Й. Радичков, „Носете си новите дрехи, момчета“ от Ст. Цанев и много други оставя трайна следа в историята на българския театър.
Тодор Станилов подрежда и редица самостоятелни изложби със свои сценографски проекти и живопис в България и многократно е участник в международни изложения и биеналета. Дълги години е в ръководството на ДТ „Адриана Будевска” – Бургас, като главен сценограф и директор на театъра. Има стотици реализирани драматични, музикални, оперни, куклени, кино и телевизионни постановки в България и чужбина.

Критика

Проф. Георги Иванов определя Т. Станилов като „един от най-изявените театрални художници на втората половина на миналия век и главен участник в пробива и развитието на метафоричната сценография. Зрелите му работи са мяра за професионализъм, който вълнува. Там със сдържаност и вкус живееха в хармония сериозни интелектуални внушения и плътна живописна образност. Неговите работи постигаха най-сложния сценографски художествен синтез, при който яркият сценичен образ не обсебва „разговора“, а създава онази точно сценична среда, която ще изведе най-отпред живото дихание на актьора.“