image
Лични данни и образование

Роден в София през 1926, Георги Ножаров завършва Националната художествена академия, специалност „Сценография“ в класа на проф. Иван Пенков през 1951 Той работи повече от четиридесет години като сценограф в много драматични, оперни и оперетни театри у нас и в чужбина. Години от живота си посвещава на театрите в Благоевград, Перник, Варна и София.

Сценографските му решения на „Мнимият болен“ от Молиер, режисьор Л. Гройс – Варна, „Музика от Шатровец“ от К. Илиев, режисьор Л. Гройс - Благоевград, „Калоян“ от Камен Зидаров, режисьор Ил. Флореско – Благоевград, „Майстори“ от Рачо Стоянов – Кюстендил са свидетелство за таланта му и ярката му индивидуалност. Работата му в театър „София“ – „Човекоядката“ от Ив. Радоев, режисьор Младен Киселов, „Първите“ от П. Тодоров, режисьор Вили Цанков, „Пеперудите са свободни“ от Л. Герш, режисьор Панталей Панталеев, „Меко казано“ от В. Петров, режисьор Маргарита Младенова, и много други, е пример за зрелостта му като художник.

Избрани самостоятелни изложби

В периода между 1985 и 1993 той е и директор на кукления театър в Благоевград, а през годините взема участие във всички Национални сценографски изложби, Квадриеналето в Прага, Биеналето в Сао Паоло, Москва и др. Носител е на най-престижните национални театрални награди. В последните години от живота си се посвещава и на живописта и подрежда няколко самостоятелни изложби.

Критика

По думите на изкуствоведката Мария Василева „Във всичките си сценографски решения и в работата си върху костюмите Георги Ножаров влага огромните си познания, които се стреми да придобие през годините: на архитект, драматург и историк. Крайният резултат е лаконичен, монументален, освободен от детайли, бъбривост и наподобителност. Категоричността на сценографското решение е толкова силна, че в голяма степен определя възприемането на спектакъла.“

И действително, вглеждайки се в творчеството на сценографа, няма как да бъде отречена негова изявена и в същото време фино балансирана доминация във всяко едно пространство, в което той се изявява.