image
Лични данни и образование

Родената на 23 септември 1921 Вера Мачева, по-късно Ганчева, е дъщеря на театралния художник Страшимир Мачев. Освен че е второ поколение сценограф, тя е художник, декоратор и специалист в областта на историята на костюма и модата. Художественото си образование започва в Художествената академия в Нюрнберг, а след това е поканена в класа на проф. Емил Прихан в Художествената академия във Виена, където завършва през 1944 г. След завръщането си в България постъпва в НХА и до 1948 учи декоративни изкуства при проф. Иван Пенков.

Вера Мачева дебютира като сценограф и костюмограф през 1949 г. За сцената на Народния театър подготвя художественото оформление за постановката на Боян Дановски „Както ви харесва“ от Уилям Шекспир. През годините на своята творческа кариера работи като художник-проектант не само в столицата. Тя подготвя сценографски решения и за драматичните театри в Перник, Враца, Добрич, Бургас, а сред постановките, по които работи, са „Червената шапчица“ от Шарл Перо, „Архипелагът Льоноар“ от Арман Салакру, „Прометей в Кипър“ от Владимир Свинтила и други.

Сред творческите прояви на Вера Мачева са и множество от т.нар. фигурини – релефни апликации, които тя създава през 60-те и 70-те години на XX век. Колекцията полуобемни модели, която тя разработва дълги години, илюстрира историческото развитие на облеклото и включва два основни цикъла – „История на костюма и модата“ и „История на българския костюм“. През 70-те години авторката показва своите фигурини в изложби в различни градове както в страната, така и в чужбина. Широкият исторически и териториален обхват и прецизната изработка на представените модели говорят за задълбочено изследване и онагледяват професионализма на авторката.

Вера Мачева умира на 19 май 2001 г.