image
Лични данни и образование

Асен Митев е роден в София в семейство на пътуващи артисти. Дипломира се през 1956 г. в специалност „Сценография“ при НХА в курса на проф. Иван Пенков. Още на следващата година е назначен като сценограф в Бургаския театър, където ще има щастието да работи с режисьори като Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова и Методи Андонов.

Именно там ще създаде и едни от най-знаковите си сценографски решения. От този период е и работата му по пиесата „Светът е малък“ от Иван Радоев с режисьор Вили Цанков. Тя впечатлява силно публиката и му печели одобрението на критиката. По-късно същата пиеса ще бъде осъществена и във формат за телевизионен театър, една от първите за страната.

Пак в тандем с режисьора Вили Цанков, Асен Митев ще работи по текста „Ангела“ на Георгос Севастикоглу.

Критика

След активния си творчески престой в Бургас през 1960 г. той ще се установи в столицата. В София ще работи до края на живота си на сцената на Театър „Българска армия“. Проектите му за спектаклите „Посещението на старата дама“ от Дюренмат, реж. Л. Даниел; „Дамоклев меч“ от Н. Нихмет, реж. Л. Даниел; „Маскарад“ от Лермонтов, реж. Е. Михайлова, „Напразните усилия на любовта“ от У. Шекспир, реж. Л. Даниел и др. днес имат своето важно място в историята на българския театър.

В продължение на 30 години той работи активно и на сцените на други театри в цялата страна, както и за театри в Чехословакия и Русия.

Работи като главен художник на филма „Сватбите на Йоан Асен“, реж. Вили Цанков, а работата му като сценограф му донася множество награди и отличия, сред които и орден „Св. св. Кирил и Методий“. Умира в разцвета на творческите си сили, едва на 57 години.