- | Извън СБХ
Галерия (4)

Изложба графика в Българския културен институт – Берлин

вернисаж: 14 март, четвъртък, от 19:00 часа

Изложбата „Борба” на Зоран Мише е втората от поредицата представяния от галерия „Дебют“ на преподаватели от НУИИ „Илия Петров” – София пред публиката на БКИ – Берлин.

+++

Състоянието на борба е като че ли естественото състояние на твореца - създавайки произведения на изкуството той се стреми да поставя под въпрос и да разрушава статуквото, предизвиквайки консервативността на официозните парадигми. Историята на изкуството познава много битки на художници, всъщност хора като всички останали. Нетрайността и несигурността на идеите им обаче ги прави длъжни да отправят концептуално и интелектуално предизвикателство към традиционния свят, социалните конвенции и установените норми.

За автора Зоран Мише това e продължение на темата, която изследва през 2022 година с неговото участие в „Борба“ – изложба, представена в студио PRINT NEST в София и в галерия MKC – Скопие, Северна Македония.
Там представя голямоформатни произведения, а по-късно, специално за пространството на БКИ – Берлин, добавя и по-малки фрагменти: абстрактни фигури и композиции, които завладяват с тихото си поражение, крещят или заглушават болката си чрез цвят, щрихи, напрежение и динамика.

Зоран Мише транспонира понятието за битка в полето на философските понятия и концепции чрез наситените си художествените образи. Дефинира и изследва

битките не като физическа конфронтация, не като юмручен бой на дадаисти,

а пренася философско-логическите връзки към дълбините на човешкото същество, на твореца, осъзнавайки неговото несъвършенство. И въпреки това, затвърждавайки правото му на на това:
„да търсиш игла в купа сено, да се бориш с причините за безпокойство, да потъваш в кошмари и да оцеляваш. От раждането на идеята и опитите да я контролирате до момента, в който осъзнаете, че нямате много контрол върху случващото се. Борбата с технологиите, времето, планираните и неочаквани събития, емоциите, които съпътстват автора в процеса на създаване. Вътрешната борба да не захвърлите всичко, което сте направили до момента. Въпросите, които възникват: „Защо трябва да се борим?“, Защо не се пуснем по течението?. Борбата да устоиш на изкушението да започнеш нещо ново.“

Изложбата „Борба” на Зоран Мише е втората от поредицата представяния от галерия „Дебют“ на преподаватели от НУИИ „Илия Петров” – София пред публиката на БКИ – Берлин.

Олимпия Николова-Даниел, куратор на изложбата


+++

Адрес

Български културен институт
Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin


+++


Можете да прочетете текст за изложбата „Игра“ на Зоран Мише в е-бюлетин

тук