- | СБХ, Шипка 6
Галерия (12)

Изложба живопис на Валентин Дончевски

Настоящата изложба е един вид завършен етап на пластичните ми търсения от последните шест години. Експеримент, прераснал в цикъл картини с общо мото „Чуй петела”, а в настоящия момент със заглавие „Зодия Петел”.

За мен е важно да покажа как невидимият свят става видим, как баналното в живота може да бъде одухотворено чрез творческата искра. Затова изходна точка е фиксирането на момент от действителноста чрез фотография - документирана реалност, и нейното претворяване чрез различни прийоми-колажи, надживописване, добавяне на стихове, като за колажите се използва основно българска черга и всички ръчно създадени тъкани от бита на българина в миналото - престилки, сукмани, забрадки, кърпи, месали, ризи и др. Така се открива втора сюжетна линия и се ражда произведение с нова форма и живот чрез творческата сублимация и екзалтираност.

Художникът (документира) взаимовръзките между различните светове и същности, като изгражда основната реалност на изживяванията си, реагирайки на предизвикателността на прозаичното с порива на фантазията и чара на детския наивитет, на откривателството, на тъгата, на мъдростта от опита на годините.

Персонажите са несретници, клошари и особняци, заснети в абсурден сюжет. Върху техните уголемени фотоси се развива казаното дотук. Те се превръщат в пратеници от Отвъдното същества с особен достъп до универсалната космическа информация, нищожни и велики едновременно, като букви по морския пясък в момент преди да ги изтрие вълната, но вкопали се в паметта ни със своята безпомощност.

Персонажи марионетки, въплътени чрез фобиите и фантазиите на автора, участници и герои в театър, намиращ се между Небето и Земята, между Доброто и Злото, между Любовта и Лъжелюбовта.

Валентин Дончевски