- | СБХ, Шипка 6
Галерия (2)

Изложба на Кирил Христов

  • За изложбата

Изучавам видимото, за да мога да изобразя невидимото. Рисувам каквото ме обкръжава, стремейки се да построя наново структурите, на надмина видимата обвивка на обекта. Рисуването е моят собствен начин да създам нова реалност, която да надхвърли „земното“.

Изкуството ми е аналитично. Наблюдавам природата като анализирам всеки обект и пресъздавам отново неговата форма. Гледам повърхността и основната форма, също така и еволюцията на формата. Искам да покажа прогреса на формата, която се трансформира не в това, което „е“, но в това, което „иска“ да бъде.

По време на процеса на рисуване логиката, емоцията, интуицията, постоянството и автономията се изместват в концепция, творчество и развитие на творбата.

Състоянието се сблъсква със стила на рисуване. И обратното, развиващия се стил на рисуване оказва пряко влияние върху мен. Този процес е взаимен: състояние и стил се сливат в едно.

Изкуството е нещо константно в моя живот, неспиращ процес, базиран на постоянни усилия.

Кирил Христов – художник

  • За автора

Роден е на 26 януари 1952 година в София. Завършва Художествената академия през 1978 г., специалност „Графика“ при Галилей Симеонов. Същата година е приет за член на АМХ, член е на СБХ от 1982.

Преподава в Художествената академия в София до 1991, когато е поканен да направи изложби в САЩ. Там му предлагат договор за работа и той се установява отвъд океана.

Участва в общи и други художествени изложби в различни градове из страната, както и в чужбина – САЩ, Русия, Грузия, Германия, Австрия, Алжир и други. Прави самостоятелни изложби у нас и извън граница, като последната му изложба в България е била „От двете страни на океана“ в НХГ през 2009 година.

Негови творби са притежание на държавни и общински галерии в страната, частни колекции у нас и в чужбина.