I/O ARCHITECTS (автори и куратори)

Вече 10 години I/O Architects се стремят да правят съвременна архитектура на границата между глобално и локално, при това в България. Ретроспективната изложба “Във и извън контекста” ще представи техни проекти от периода и ще обобщи усилията им да комуникират със заобикалящата ни действителност внимателно и без излишества.

Вяра Желязкова и Георги Кътов започват преди 10 години с реконструкцията на хотел в Банско („Вила Рока”, завършен през 2004 г.), продължават с една от най-философските еднофамилни къщи в новата българска архитектура (т.нар. Каменна къща в Гложене) и успяват да не правят компромиси и до днес. В резултат те си извоюват задължително място във всички изложби, международни публикации и селекции, илюстриращи добрата част на архитектурата от нашето време.

Типично в техен стил, изложбата “Във и извън контекста” ще бъде подредена в едно от най-ненатрапчивите и едновременно с това космополитни изложбени пространства в София – галерия „Райко Алексиев”. Откриването ще бъде съпроводено и с представяне на монография за I/O.

Изложбата е част от събитията в календара на Sofia Architecture Week 2013.