- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (11)

От поредицата „Зони на контакт“

В този проект осем изкуствоведи и осем художници от различни области на визуалните изкуства, възпитаници на НХА, правят своя творчески дебют и полемизират актуални общочовешки и социокултурни проблеми, обединени от темата „Вътрешно спасение“.

Виктория Антова / Страхлив мрамор
„Вътрешно спасение“ е четвъртото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“. Той се организира в партньорство  с Националната художествена академия и Съюза на българските художници, а конкретен повод дадоха два юбилея – 125 години от създаването на Рисувалното училище и 50 години от създаването на специалност „Изкуствознание“.

Проектът се финансира от програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

+++

Kуратори

Велина Таскова, Дона Георгиева, Георги Тодоров, Мария Кодинова, Марко Даниел, Надия Русова, София Рангелова, Тони Бояджиева

+++


Художници

Виктория Антова, Елена Капелова, Иван Тодоров, Любослав Боянов, Любослава Николаева, Симеон Димитров – Соми, Ханко Седефчев, Яна Папазова

+++

Текст към изложбата

Човешката душа, вътрешният свят на човека са изследвани векове наред от учени, мислители, философи и писатели, но осъзнаването на дълбоко закодираната в индивида истина зависи само от него. Тя може да бъде изразена по много начини, един от тях е изкуството в разнообразието от неговите проявления и форми. Творческият акт е рефлексия, емоционален и духовен израз на вътрешно напрежение, провокирано от позитивни или негативни емоции, от обективни или субективни реалности. В изобразителното изкуство той е визуална метафора, начин на изразяване, но и способ за намиране на вътрешно равновесие или пък бягство от реалността. Тези чувства са комплексни и лични за всеки артист и техният визуален израз следва да бъде внимателно съхранен и куриран. В изложението на себеизразяващия се художник

творецът е същината, а кураторът – призмата, която я пречупва.

Кураторите не изменят мислите и чувствата на артиста, а осъществяват връзката между него и зрителя, моделирайки представянето на произведенията му така, че те да бъдат възприети и разбрани.

Предизвикателството, пред което са изправени авторите в настоящия проект, е да разкрият пред зрителя най-личното, най-съкровеното си изживяване – търсенето и намирането на своето вътрешно спасение. Вероятно един от най-интимните моменти в работата на художника е да насочи вниманието към себе си и да разкрие личността си пред зоркото око на публиката, а задачата на куратора е да разбере и овладее суровата емоция и да създаде убежище за артиста сред хаоса в обществото, влизайки в ролята на медиатор.

8 художници, 8 куратори, 16 произведения и 16 различни истории са разказани в кураторския проект „Вътрешно спасение”. Той представя интимния, личен поглед на творците към света и към самите себе си, синтезирайки емоциите и идеите на съвременния артист.

+++

Каталог от изложбата можете да разгледате 

тук