- | Извън СБХ
Галерия (3)

галерия „Сердика“, София

вернисаж: вторник, 1 август, от 18:00 до 21:00 часа

Валери Александров, секретар на секция „Карикатура“, за изложбата:

В природата има много вселени, светове, паралелни или меридианни, напоследък се появиха и диагонални, хибридни и пр. Но за нас, българите, има един различен свят, една цяла и завършена вселена на нашето измислено и вълшебно детство, която  не се основава на физичните закони.

Ако беше роден другаде, като Пикасо, Дали, Уорхол, Магрит, Бретон, Бош и пр., нямаше да види тази вселена, а някоя друга, а тя от своя страна щеше да е близка до детството на рационалните хора там.

Всички познаваме Генчо Симеонов от карикатурите във вестниците и живописните платна
с маслени бои, които можем да видим в редките му изложби или в колекциите на ценители. Не знаем обаче за онова тайно прозорче на таванчето на малката къща в Челопечене, което Генчо намира малко след 1931 година, когато е роден. През годините това прозорче към други светове пътува с художника от Шопия до Великата страна на поезията в багри на веселието и безгрижните „сумашедши“, които не пречат на остапбендеровците, на кралиците на нощта или на сбърканите на пръв поглед изобретатели да си вършат работата.
Това прозорче в размерите на огромна обсерватория се намира в зад кулисите на подсъзнанието, на тайно място в главата на Генчо Симеонов, невидимо за скенерите и рационалния свят, но показано великолепно в картините на майстора. Там е инвизибъл убежището на момчето. Няма го сивото, грозното, лошото, опасното, застрашителното, гладното... Там цари веселие, в което се гмуркаш летейки от облак в облак, от комин в приказен дворец, а всеки се радва на творението на другите и на своето, разбира се.

Генчо Симеонов отваря прозорчето, разперва ръце и полита с четка в ръка под небето на човешката комедия, под цирковия купол на детството, в небе без навигация и гравитация, без светкавици и гръмотевици, без взривовете на раждащите се звезди или тихия терор до смърт на черните дупки. Радвам се, че той е решил да сподели малка частица от тази вселена – „Вселената на Генчо“ с нас, рационалните хора, защото ние не сме Генчо Симеонов. Не сме и на 92.


+++


За юбилейната изложба на Генчо Симеонов на Шипка 6 по повод неговата 90-годишнина можете да прочетете

тук


+++


Точна локация на галерията можете да видите

тук