- | Извън СБХ
Галерия (6)

 Изложба живопис

галерия [a]cubе contemporary, София

Деля Чаушева представя свои абстрактни картини, нарисувани през 2022. Ако можех да пиша поезия с картините на Деля Чаушева, вероятно щях да създам нови думи и нов цветови ритъм. Тази бавна, типично женствена походка, с която започват картините; и тази внезапна трескава борба на цветове и линии, в която преминават; и тази загадъчност, която застава като кокал в гърлото на мисълта; и тази разкошна космическа свобода, която получават мазките в творбите й…  Всички тези наслагващи се впечатления ме пренасят в ирационалното, което е постоянно около нас, но се показва само във времевия прорез, или бих казал, само когато за миг си се слял с енергията на света.
Думите липсват, когато случващото се в картината, говори в теб, а образът е необясним.

И това усещане за червено! Това преминаващо през кръвта органично усещане за страдание, и същевременно нежно докосване, но понякога толкова студено, че не намираш опора за обичта си. Но дали това е вътрешна борба или устременост към несъзнателното – все едно – няма да успея го обясня, както не се обяснява внезапното чувство за свобода, сполетяло те насред живота!


Сашо Серафимов


+++

Деля Чаушева / Времеви прорез 1

 Времето, в което живеем, e жигосано от тежка пандемия. След това войната арестува душите ни. В този момент на внезапен удар, който поразява изведнъж делничното, заплита монотонното и променя живота изцяло, който преобръща пространството и провокира възприятието, откриваме онова усещане за осъзнаване, което ни заставя да устоим на непосилната тяга на времето: да съхраним тлеещ въглен сред пустошта.

Провокирана съм да погледна от друг ъгъл на обозримото и незримото в едно обособено картинно пространство, където не давам превес на нито едно от двете. Искам да експериментирам, като срещна тези два свята на едно място.


Деля Чаушева

 

+++


Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура по програма „Творчески стипендии“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022“.+++


Адрес

Галерия [a]cubе contemporary
ул. „Любен Каравелов“ 9
1142 София център, София

Точната локация на галерията можете да видите

тук