- | СБХ, Шипка 6, 1 B
Галерия (24)

Скулптура стъкло

откриване: 2 декември, петък, 2022, 18:00 часа

+++

Ангелина Павлова за изложбата си:

Вятърът в крилата ми...

В настоящата изложба предлагам на вашето внимание представите си, размисли и преживявания, породени от желанието да изразя своята самота и чрез нея да разширя понятието си за свободата, дарена ми от нея. Да я обмисля, като определя за съдбовни не толкова самите обекти като факти и събития, а техните сенки и метафорите, породени от тях.

Опитах се да осмисля своя свят и превърна виденията в смисъл, пречупвайки ги през стъклото, като едновременно с това го разпадна от първичната му форма и се отразя и огледам в неговата прозрачна същност. Така конкретният спомен за

нещо преживяно да превърна в метафора и за целия ми живот.

Образите ги има или изчезват в сенките, те се губят в омарата, в тънката тъга на припомнянето какво са били, но изчезват в тъгата на забравата, когато светлината изчезне. Опитах се да надникна отвъд него – стъклото,  отвъд преживяното, бита и конкретния разказ, но най-вече в загатнатите в него прозрения. Вътрешният ми копнеж е да създам свой познаваем, но неповторим и личен свят, да бъда себе си, да бъда различна, следователно пределно свободна.


Ангелина Павлова  / от изложбата „Вятърът в крилата ми“

 


Ако успея да предам моето лично различие във ваше, то и моята свобода ще стане ваша – наша свобода. Така ще подам своя вятър и към вашите крила. Този вятър, който ни кара да мечтаем да сме свободни.+++


Художничката обича стъклото заради това, че е едновременно прозрачно и масивно и заради блестящото улавяне на светлината и способността му да я абсорбира. Древните техники за формоване и полиране на стъкло й позволяват да създава своите ослепителни скулптури. Творенията на Павлова са красиви и оригинални както по структура, така и по цвят, изискани, интелектуални и изключително очарователни.

  • Ангелина Павлова / Вятърът в крилете ми

Тя развива свой собствен стил, използвайки окото си за точния ъгъл, необходим за предаване на емоционално изражение, за да вдъхне живот на нейните скулптури. Нейните цветове фино подсилват изразителната символика на нейните скулптури.

Ангелина Павлова  / Опит за летенеРаботата на Павлова е високо оценена от критиците. Нейни стъклени скулптури са излагани за радост на публиката в престижни галерии в САЩ, Германия, Италия, Холандия, Австрия, България. През 2002 на изложбата Glass plastik und Garden за „Цветята на любовта” получава специалната награда за най-добро произведение от стъкло. Личният секретар на папа Йоан Павел II е награден с „Морска птица“ на Павлова. Произведението й „Ангел“ III 2008 има честта да бъде прието от Негово Светейшество папа Бенедикт ХVІ на 24 май, Деня на славянската писменост и българската култура, на което тя е част от делегацията на Българската църква, поканена на годишното тържество в Рим. По този повод тя поднася на Светия отец своя стъклена скулптура на ангел, слизащ на земята сред хората.


Пресинфо


+++Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


+++За художничката

Ангелина Павлова учи при водещи специалисти в ателието за стъкло на проф. Станислав Либенски в Чехия, завършва Академия по изкуствата в Полша и специализира в Sars-Poteries във Франция, като доразвива отличната основа в скулптурата, придобита в Художествената Академия в София, България. 
Родена е през 1963 в София. През 1981 завършва Техникум по керамика и стъкло в София. През 1984-1985 учи в Художествената академия в София, специалност „Силикатни  форми“. През 1985-1987 учи в UMPRUM – Прага, Чехословакия, специалност „Художествена обработка на стъкло“. През 1990 се дипломира в Художествената академия – Вроцлав,  Полша, специалност „Проектиране на стъкло“, анекс живопис. През 1996 преминава специализиран стаж в Европейския университет на стъклото, Сарс-Потри, Франция. От 1991 е художник на свободна практика, с кратки периоди в заводите „Кварц“, Сливен, и „Китка“, Нови пазар, като дизайнер.

+++

Разговор на Димитрина Кюркчиева с Ангелина Павлова в предаването „Артефир“ на БНР можете да чуете 

тук


+++